Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskustoimijoilla on yhteinen missio

Toimijoiden yhteinen missio on, että kansainvälistä suojelua hakevat ihmiset saavat sen, mitä akuutisti tarvitsevat: katon pään päälle, turvallisen nukkumapaikan ja ruokaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Luonan toimitusjohtajana ihmettelen yhdessä työntekijöidemme kanssa Helsingin Sanomien sunnuntaina 22.5. julkaiseman ”Turvaton paikka” -jutun maalaamaa kuvaa Luonan vastaanottokeskustoiminnasta. Olen keskustellut asiasta luonalaisten kanssa tällä viikolla sekä vastaanottokeskuksissamme että konttorilla.

Emme tunnista omaa vastaanottokeskuspalveluamme kirjoituksesta.

Sen lisäksi, että jutussa on asiavirheitä ja yksipuolinen näkökulma, se on saanut aikaan kohtuuttomia kerrannaisvaikutuksia. Nämä ulottuvat myös Luonan ulkopuolelle, nykyisten työntekijöiden ja vapaaehtoisten perheisiin ja ystäväsuhteisiin.

Minulta on vastaanottokeskuksissa käydessä kysytty, miksi HS julkaisi tällaisen kirjoituksen. On herättänyt suurta ihmetystä, miksi yksi toimija kohtaa vahvaa kritiikkiä, kun kaikissa kriisitilanteessa perustetuissa vastaanottokeskuksissa oli samantyyppisiä ongelmia ratkottavina ja työtahti hyvin kova.

On myös muistettava viime syksyn tapahtumien mittakaava. Toimijoiden yhteinen missio oli, että kansainvälistä suojelua hakevat ihmiset saavat sen, mitä akuutisti tarvitsevat: katon pään päälle, turvallisen nukkumapaikan ja ruokaa. Ketään ei jätetty kadulle.

Viime kuukausien aikana kaikissa vastaanottokeskuksissa on puolestaan onnistuneesti urakoitu valtavia määriä toimintaan kuuluvien eri palveluiden kehittämiseksi.

Virheitä on tehty ja niistä on opittu. Tekemisessä luotamme itseemme sekä viranomaisten arvioon Luonan palvelujen laadusta. Pelkästään tänä vuonna Luonaan on tehty 17 viranomaistarkastusta, joista viimeisimmäksi eduskunnan oikeusasiamiehen toimiston tarkastuksesta tuli puhtaat paperit.

Toivomme yhteiskunnallisen keskustelun sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisestä vahvistuvan. Osallistumme mielellämme keskusteluun ja palvelujen kehittämiseen yhdessä.

Ymmärrämme, että se edellyttää toimiemme avointa ja kriittistäkin arvioimista. Keskustelun tulee kuitenkin perustua tosiasioihin ja asioiden tarkasteluun usealta kantilta. Uskomme, että vain sillä tavalla julkisen ja yksityisen yhteistyöstä voidaan saada vaikuttavia toimintamalleja aikaiseksi. Uusi sote-ratkaisu tarvitsee niitä.

Milja Saksi

toimitusjohtaja, Luona Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat