Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aineettoman pääoman kehitys taantuu Suomessa

Panostukset innovaatiopääomaan vaikuttavat yhteiskunnassa tehokkaasti talouden dynamiikkaan, koska ne luovat uutta varallisuutta, uusia työpaikkoja ja uutta liiketoimintaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matti Kalliokoski puuttui tärkeään asiaan kirjoituksessaan ”Pääoma voi myös sitoa Suomeen” (HS Merkintöjä 24.5.). Aineeton pääoma on nyky-yhteiskunnassa arvokkaampaa kuin aineellinen. Kun tätä ei ymmärretä eikä aineettoman pääoman arvoa osata laskea, seuraukset näkyvät päätöksenteossa ja politiikassa.

Aineeton pääoma on kehittyneissä maissa merkittävin talouden ajuri, jonka vaikutus lisääntyy koko ajan. Maailmanpankin mukaan inhimillinen pääoma – laadukas ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä – selittää vauraissa maissa kaksi kolmannesta kansantulosta.

Johtamissani tutkimushankkeissa olemme saaneet samansuuntaisia tuloksia, kun analyysin kohteena on ollut koko aineettoman pääoman kehitys ja taloudelliset vaikutukset 59 maassa 15 vuoden aikana. Inhimillisen pääoman lisäksi aineettomaan pääomaan lasketaan kuuluvaksi yhteiskunnan yleinen toimivuus (prosessipääoma), maan vetovoimaisuus (markkinapääoma) ja uuden tiedon luominen ja tuotteistaminen (innovaatiopääoma).

Tulostemme perusteella aineeton pääoma tuottaa Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Suomessa noin 70 prosenttia bruttokansantuotteesta. Näiden maiden talousrakenne perustuu eniten maailmassa aineettomaan pääomaan. Näistä kolmesta vain Suomessa kehitystrendi on laskeva.

Innovaatiopääoman, joka on perinteisesti ollut Suomen vahvuus, kehitys on viime vuodet ollut selvästi taantuva. Ruotsi sen sijaan on vahvassa nousujohteessa. Vuonna 2014 noin 22 prosenttia Ruotsin bruttokansantuotteesta syntyi innovaatiopääomasta. Suomessa osuus oli 19 prosenttia.

Myös panos–tuotos-näkökulmasta tutkimustulokset osoittavat, että ruotsalaiset saavat huomattavasti enemmän irti innovaatiopanostuksistaan kuin suomalaiset.

Tästä huolimatta myös Suomessa innovaatioinvestoinneilla on edelleen valtava taloudellinen merkitys: 2,2 miljardin euron panostuksella tutkimukseen ja kehitykseen (t&k) on 12 miljardin euron kokonaisvaikutus bruttokansantuotteen muodostukseen.

Mitatuista tekijöistä innovaatiopääoman taloudellisesti tehokkaimpia ajureita Suomessa ovat teollisuuden t&k-investoinnit, rahallisten t&k-kokonaisinvestointien määrä, tuotettujen patenttien määrä, yliopistojen ja yritysten välinen yhteistyö, aineettomien oikeuksien suojaukset (IPR), teknologian kehittäminen ja hyödyntäminen sekä tieteellinen tutkimus.

Panostukset innovaatiopääomaan vaikuttavat yhteiskunnassa tehokkaasti talouden dynamiikkaan, koska ne luovat uutta varallisuutta, uusia työpaikkoja ja uutta liiketoimintaa.

Kun Suomen bruttokansantuotteesta noin viidennes syntyy pelkästään innovaatiopääoman tuotoista, puhumme kymmenien miljardien eurojen talousvaikutuksista, jotka syntyvät koko aineettoman pääoman vaikutuksista. Kyse on panoksista, joiden vaikutus ylittää moninkertaisesti niihin sijoitetut varat.

Pirjo Ståhle

tietojohtamisen professori

Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat