Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriön tarkastustoimi valvoo valtionavustusten käyttöä

Myöntöpäätöksen tekijöillä on vastuullaan avustuksen oikean käytön arviointi: käytettiinkö rahat haettuun ja myönnettyyn tarkoitukseen päätöksessä ja sen liitteissä mainituin ehdoin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rahapelifuusio jäi puolitiehen, kirjoitti urheilutoimituksen uutistuottaja Tero Hakola (HS Merkintöjä 26.5.). Kirjoituksesta saattoi saada käsityksen, että opetus- ja kulttuuriministeriö on vasta nyt ryhtynyt valvomaan valtionavustusten käyttöä ja tekee sitä kevyemmin kuin Raha-automaattiyhdistys (RAY).

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain noin 4 000 valtionavustusta ja hallinnonalan virastot yhteensä noin 9 000. Ministeriö ja sen alaiset virastot ovat käynnistäneet perusteellisen valtionavustusprosessien uudistamisen. Ministeriö on tehostanut viime vuosina avustusten käytön valvontaa, mutta on sitä toki toteuttanut aiemminkin. Valitettavan monia takaisinperintöjäkin on jouduttu tekemään.

Valtionapua myöntävän viranomaisen valvontatehtävä perustuu valtionavustuslakiin. Opetus- ja kulttuuriministeriössä on erillinen tarkastustoimi taloustarkastusta varten. Myöntöpäätöksen tekijöillä on vastuullaan avustuksen oikean käytön arviointi: käytettiinkö rahat haettuun ja myönnettyyn tarkoitukseen päätöksessä ja sen liitteissä mainituin ehdoin. Tarkastustoimi ei yksin vastaa avustusten käytön valvonnasta. Olemme vahvistaneet ministeriön taloustarkastuksen resursseja, jotta voimme tehdä tarkastuksia paikan päällä aiempaa enemmän. Tämä lisää molemminpuolista ymmärrystä.

Ministeriön tarkastustoimessa työskentelee seitsemän henkilöä. Valvottavina ovat kaikki ministeriön myöntämät harkinnanvaraiset avustukset, ja esimerkiksi liikuntarahojen tarkastukseen osallistuu useampi ihminen tarkastustoimesta ja myös liikunnan vastuualueelta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on aktiivisesti mukana Valtiokonttorin hankkeessa, jonka tavoitteena on luoda valtionavustusten jakamiseen yhtenäinen prosessi. Valtionavustuksilla on opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla keskeinen merkitys. Prosessin tulee olla luotettava ja läpinäkyvä. Se on osa ministeriön hyvän hallinnon ja tilivelvollisuuden toteuttamista.

Anita Lehikoinen

kansliapäällikkö

opetus- ja kulttuuriministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat