Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies ei viitsi ottaa naisen nimeä – sukunimen valinta voi olla osoitus epätasa-arvosta

Sukunimivalinta saattaa edelleen olla konkreettinen osoitus yhteiskunnassa vallitsevista naisten toisarvoista asemaa ylläpitävistä rakenteista ja tasa-arvon toteutumattomuudesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa oli (28.5.) mielenkiintoinen kirjoitus naimisiin menevien parien sukunimivalinnoista. Aviopuolisoiden tekemä sukunimivalinta on yksi merkittävimmistä avioliiton solmivien tekemistä päätöksistä, sillä se muokkaa yksilötasolla henkilön identiteettiä, leimaa parin mahdollisen tulevan perheen elämää käytännössä ja päätyy kansallisella tasolla nimitutkijoiden ja tilastotieteilijöiden analyysin kohteeksi. Millä perustein tämä valinta tehdään, onkin paljon paljastavaa.

Juttuun oli haastateltu erilaisiin ratkaisuihin päätyneitä aviopareja, mutta vaihtoehtojen kirjossa yksi kombinaatio loisti poissaolollaan. Paria, jossa mies olisi päätynyt ottamaan vaimonsa nimen ainoaksi sukunimekseen, ei ollut.

Kun juttu kuitenkin oli otsikoitu viittaamaan nimivalinnassa vaikuttavaan puolisoiden yhteiseen haluun (”Avioparit haluavat yhä sulhasen sukunimen”) ja siinä sivuttiin mahdollisuutta, etteivät naiset enää tulevaisuudessa viitsi ottaa miehensä sukunimeä, herää kysymys, kenen halusta ja viitsimisestä käytäntöjen nykyisyydessä lopulta on kysymys.

Onko kuitenkin niin, että avioparien päätyminen yhteiseen sukunimeen ei niinkään ole osoitus parin yhteisestä halusta, vaan nimenomaan vaimon ratkaisu tilanteessa, jossa miehelle yksi vaihtoehdoista – vaimon sukunimen valinta – on jo lähtökohtaisesti poissuljettu? Olettamusta tukevat sekä jutussa esitellyt tilastot että problematiikkaa sivunneet haastatellut.

Silti sukunimivalintaa käsitellään usein juuri parin yhteisenä valinta, mitä se siis välttämättä ei ollenkaan ole. Päinvastoin, sukunimivalinta saattaa edelleen olla konkreettinen osoitus yhteiskunnassa vallitsevista naisten toisarvoista asemaa ylläpitävistä rakenteista ja tasa-arvon toteutumattomuudesta.

Uudistuva nimilaki voidaankin nähdä naisten yhteiskunnalliseen asemaan liittyvänä parannuksena, jossa naisen asemaa perheessä eivät rajoita edes symbolisella tasolla toisen osapuolen perinteiset näkemykset.

Heidi Jokinen

teologian tohtori, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat