Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turha täytemusiikki tv-ohjelmissa ärsyttää

Ohjelmissa kannattaisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota puhutun tekstin selvyyteen ja ymmärrettävyyteen, siis sanoman perille menoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nykyisessä elämäntilanteessani joudun kuuntelemaan kotona televisiota aiempaa enemmän. Kotimaisia puhe-, asia- ja viihdeohjelmia seuratessani olen kiinnittänyt huomiota siihen, että täysin tarpeettoman täytemusiikin määrä on lisääntynyt.

Tämä ”musiikki” on yleensä äärimmäisen yksinkertaista sävelkuviota toistavaa tai toistuvaa rytmisesti nelijakoista jumputusta. Se ei tuo ohjelmaan mitään lisäarvoa – ei sisältöön, viestiin tai sen ymmärrettävyyteen. Se heikentää lähes poikkeuksetta myös ohjelmien puhe- ja tekstisisällön ymmärrettävyyttä. Sanalla sanoen täytemusiikki on häiritsevää.

Herää kysymys, miksi ohjelmissa käytetään tällaista musiikkia. Onko tarkoitus peittää ohjelman sisällön tyhjyyttä vai pelkästään työllistää musiikin tekijöitä? Kuuntelijan tai katselijan näkökulmasta en keksi kummallekaan syylle oikeutusta tai perusteita. Myöskään taiteelliset tai dramaturgiset seikat eivät sitä puolla.

Ohjelmissa kannattaisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota puhutun tekstin selvyyteen ja ymmärrettävyyteen, siis sanoman perille menoon.

Matti Seppänen

professori emeritus,

entinen puhetyöläinen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat