Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköisen reseptin rinnalle tarvitaan perinteinen resepti

Pakollinen eResepti olisi viranomaisen rajoite lääkärintoimen harjoittamiselle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveydenhuollon uudistuksen seurauksena vuoden 2017 alusta vain sähköisen reseptin, eReseptin, käyttö olisi sallittu. Sähköisellä reseptillä onkin monia ilolla vastaanotettuja hyviä puolia. Käytännön työtä tekevinä lääkäreinä ennakoimme sen käyttöpakon kuitenkin olevan vastoin yhteistä hyvää.

Valansa jälkeen lääkäri on lääkäri kaikissa tilanteissa, ellei viranomainen ole hänen oikeuksiaan rajoittanut. Harkintansa ja osaamisensa mukaan ja olosuhteet huomioon ottaen suuri osa lääkäreistä hoitaa varsinaisen työnsä ulkopuolella satunnaisesti läheisiään ja muita kohdalle sattuneita avun tarvitsijoita. Kyseessä ovat tavallisesti pienet vaikka asianomaiselle tärkeät asiat, joihin tarvittavat reseptimäärät lääkäriä kohti rajoittuvat vuosittain muutamiin kymmeniin.

Työpaikan ulkopuolinen lääkkeenmääräämistarve koskee merkittävää osaa lääkärikuntaa. Arviolta kyseessä on ainakin muutama satatuhatta tapahtumaa vuosittain. Terveydenhuollon pisteisiin siirtyessään tämä määrä merkitsee huomattavaa sekä turhaa kuormitusta.

Paperireseptillä – jonka lomake on lääkäreille tarkoitetuilla internetsivuilla – tai puhelimitse määrätty lääke toimitetaan apteekista. Apteekissa määräys voitaisiin helposti käytössä olevalla tiedosto-ohjelmalla sitä tarvittaessa muokaten lisätä Kanta-järjestelmään. Näin kaikki lääkemääräykset olisivat terveydenhuollon toimijoiden nähtävillä Kanta-uudistuksen periaatteen mukaan. Myös reseptinkirjoitusvalvonta jatkuisi kuten tähänkin asti.

Hoitotapahtuman kirjaamattomuus Kanta-tiedostoon on merkitykseltään vähäinen, sillä hoito ei juuri kohdistu pitkäaikaissairauksiin vaan akuuttiongelmiin. Mikäli toisin on, lääkäri evästää hoidetun kertomaan asian lääkärilleen seuraavalla käynnillä, jolloin tärkeä tieto jää kyllä potilastiedostoon.

Varsinaisen eResepti-ohjelman hankinta ja ylläpito on kalleudessaan pienkäyttäjälle mahdotonta.

Nyt valmisteilla oleva Kelain-sovellus eReseptistä työpaikan ulkopuoliseen ja pienkäyttöön on toivottavasti kätevä ja kustannuksiltaan kohtuullinen oletettuun käyttöön nähden. On kuitenkin muistettava, että kalvavat tietoliikennekatkot ja -katveet ovat arkea nyt ja tulevaisuudessa niin Kanta- kuin muissakin ohjelmissa. Myös siksi tarvitaan rinnakkaisjärjestelmä.

Käytännössä pakollinen eResepti olisi viranomaisen rajoite lääkärintoimen harjoittamiselle, mikä lääkärin näkökulmasta vertautuu sanktioon reseptinkirjoitusoikeuden rajoittamisesta. Ymmärrettävästi lääkäri kokee ammattioikeuksiensa tulleen perusteettomasti rajatuksi.

Sähköisen reseptin ohella on järkevää säilyttää mahdollisuus puhelin- ja paperireseptiin, vaikka eReseptin Kelain-sovelluskin tulisi järkevässä muodossa tarjolle. Kyse ei ole harmaasta taloudesta, sillä näistä palveluista ei ole tapana periä palkkiota, eikä myöskään villeistä resepteistä, vaan lääketieteelliset kriteerit täyttävästä lääkärintyöstä.

Maarit Peippo

lastentautien erikoislääkäri, ammatinharjoittaja, Espoo

Mehiläinen Oy Uudenmaan

lastentautien vastuulääkäri (osa-aikainen)

Terhi Wuolijoki

sisätautien erikoislääkäri

Vankiterveydenhuolto, Keravan vankilan poliklinikka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat