Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apurahoilla voi ruokkia myös laatua

Eriarvoisuutta ruokkii apurahojen vähäisyys, ei niiden olemassaolo.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pekka Hannula kirjoitti (HS Mielipide 24.5.) yhdestä yhteiskuntamme halvimmista tukimuodoista: taiteilija-apurahoista. Etenkin kuvataiteessa niiden merkitys on lähes korvaamaton, sillä ammatinharjoittajille käytettävissä on perin vähän muita tulonlähteitä.

Apurahamarkkinoilla tilanne on vielä kireämpi kuin työmarkkinoilla. Siellä on tarjottavana yksi työpaikka kuutta hakijaa kohti. Kuvataiteen apurahoituksessa läpimenoprosentti on alle kymmenen. Siitä nousee Hannulan kirjoituksen otsikko: Taiteilija-apurahat ruokkivat eriarvoisuutta. Näinkin asian voi nähdä. Eriarvoisuutta ruokkii kuitenkin apurahojen vähäisyys, ei niiden olemassaolo. Apurahojen avulla pienellä osalla kuvataiteilijoista on mahdollisuus perustoimeentuloon.

Apurahoitus voi näyttää myös epäoikeudenmukaiselta. Ja sitä se varmasti onkin. Mutta otetaan asia toisinpäin. Apurahojen turvin on syntynyt runsaasti loistavia teoksia. Aukottomasti järjestelmä ei toimi – mukana on paljon sellaista, josta taideneuvoston jäsenenä toiminutta kirjailija Antti Tuuria mukaillen voisi todeta, ettei kannattaisi tukea niitä, jotka ovat lahjattomuutensa kerran todistaneet. Mutta se on inhimillistä, kaikilla meillä on kavereita. Kaikesta arvaamattomuudestaan huolimatta apurahajärjestelmä on useamman kuin yhden kerran onnistunut todistamaan myös oikeudenmukaisuutensa.

Tuki taiteelle on kaikkea muuta kun itsestään selvää, ja pohtia voisi sitäkin, minkälaisen suunnan apurahoitus ottaa tulevaisuudessa. Uusimman jargonin mukaisten ”rohkeiden avausten” ja ”voimauttavien taidehankkeiden” myötä vertaisarvioinnin mukanaan tuoma painotus substanssiin uhkaa kadota. Tästä kertoo koko käsitteen muokkautuminen.

Hiljattain uutisoitiin Microsoftilta irtosanotuille työntekijöille suunnattavista apurahoista. Kätevää uusiokieltä, jonka syntyminen ei ole sattumaa. Ja se voi tuoda taiteen maailmaan vielä pirullisempaa eriarvoisuutta kuin mitä nyt on käsillä.

Mikko Paakkola

taidemaalari, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat