Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus huonontaa hoitajien asemaa

Kiire ja puutteelliset resurssit luovat osaltaan väärinkäytöksille otollista toimintakulttuuria.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kilpailukykysopimuksen seurauksena muun muassa julkisen sektorin pienipalkkaisten työntekijöiden lomarahoja leikataan väliaikaisesti 30 prosentilla vuosina 2017–2019. Tämä vähentää myös hoitajan ostovoimaa ja lisää köyhyyttä.

Valviran tuore selvitys paljasti laajaa vanhusten kaltoinkohtelua laitoksissa.

Hoitajien ammattietiikka ja asenne on hyvä. Jos työntekijöiltä jatkuvasti leikataan palkkaa ja muita kannustimia, työntekijöitä ei palkata riittävästi, hoitajia roikotetaan löysässä hirressä määräaikaisissa työsopimuksissa ja ammattia vailla olevia haalitaan ilman pääsykokeita alalle, on turha ihmetellä hoitoalan väärinkäytöksiä.

Kiire ei ole ainoa syy, mutta kiire ja puutteelliset resurssit luovat osaltaan väärinkäytöksille otollista toimintakulttuuria.

Usein korostetaan hoitajien asenteen ja ajattelutavan merkitystä siinä, miten liian suureen työmäärään ja epäinhimilliseen kiireeseen sopeudutaan. Tämä ei tue työntekijän hyvinvointia, motivaatiota eikä asiakkaan oikeutta hyvään hoitoon.

Miksi vanhusten hyvään hoitoon ja huolenpitoon ei olla valmiita osoittamaan riittäviä resursseja? Samalla tulisi osoittaa arvostusta hoitotyötä kohtaan.

Alpi Ripatti

mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitaja, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat