Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteistoimintaa tarvitaan enemmän kuin koskaan

Yt-laki ei voi perustua vain pelkkiin hyvää tarkoittaviin fraaseihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jukka Ahtela ja Timo Lindholm kirjoittivat (HS Vieraskynä 27.5.) yhteistoimintalain uudistamisen tarpeesta. On totta, että yt-menettelystä on tullut lähes kirosana, koska se automaattisesti yhdistetään suuriin irtisanomisiin, joita viime aikoina on riittänyt.

Lain tavoite on kaunis: yhteisymmärryksessä kehitetään yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin. Yhteisymmärrys ei kuitenkaan synny itsestään. Se edellyttää luottamusta ja riittäviä tietoja.

Ahtela ja Lindholm esittivät, että henkilöstön vähentämistä koskevat säännökset tulisi siirtää työsopimuslakiin. Tämä voisi olla hyvä ratkaisu, koska työsopimuslaissa on jo nyt irtisanomista koskevia säännöksiä. Yt-säännöksiä olisi myös täsmennettävä esimerkiksi työntekijöiden tiedonsaannin osalta.

Lisäksi Ahtela ja Lindholm esittivät, että yt-lakiin jääviä menettelyjä yksinkertaistetaan, pelkistetään ja tiivistetään ja että laki koskisi kaikkia yrityksiä. Akava on valmis keskustelemaan lain uudistamisesta niin, että se paremmin palvelisi kaikkia työpaikkoja. Lain tulisi olla sellainen, että sen avulla voitaisiin edistää osapuolten luottamusta sekä kehittää työpaikan tuottavuutta, työhyvinvointia ja henkilöstön osaamisen kehittämistä.

Lakia ei kuitenkaan saa yksinkertaistaa ja pelkistää kuoliaaksi. Sillä on vastedeskin tärkeä tehtävä ohjata oikeansuuntaista yhteistä tekemistä työpaikoilla. Laki ei voi perustua vain pelkkiin hyvää tarkoittaviin fraaseihin. Yhteistoiminnalla on oltava jokin rakenne.

On surullista, että esimerkiksi henkilöstö- ja koulutussuunnitelmia ei ole hyödynnetty työpaikkojen kehittämisessä siten kuin siitä säädettäessä tarkoitettiin. Jos lakia uudistetaan, on aidosti mietittävä keinoja, joilla pykälät saadaan muuttumaan eläväksi tekemiseksi työpaikoilla. Luottamusta ja yhdessä tekemisen meininkiä tarvitaan nyt kaikilla rintamilla.

Jaana Meklin

vastaava lakimies

Akava ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat