Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallomenestystä pitää tahtoa

Lajiyhteisöltä näyttää puuttuvan jääkiekosta tai koripalloilusta tuttu yksimielisyys ja päättäväisyys viedä pienten asioiden tekeminen huipputasolle, kirjoittaa Kari Alanne.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Urheilusaavutuksilla on yleisesti tunnettu kyky vahvistaa kansakunnan identiteettiä ja taloudellista kasvua. Jalkapalloilu on planeettamme arvostetuinta ja näkyvintä urheilua. Tämän vuoksi enemmistö maailman maista panostaa nimenomaan jalkapalloilun kehittämiseen.

Suomalaista jalkapallohistoriaa varjostaa satavuotinen paradoksi: me toivomme menestystä, mutta emme tahdo sitä. Urheilulajien painoarvoa kysyttäessä äänestämme mieluummin jääkiekkoa tai yleisurheilua, mutta samalla unelmoimme jalkapalloilun arvokisapaikoista. Eikö tämä ole vähän kuin valheessa eläisi?

Todelliset ongelmat piilevät syvemmällä kuin maajoukkueen valmentajavalinnoissa tai epärealistisissa visioissa. Huolestuttavaa on se, että lajiyhteisöltä näyttää puuttuvan jääkiekosta tai koripalloilusta tuttu yksimielisyys ja päättäväisyys viedä pienten asioiden tekeminen huipputasolle. On selvää, että pelkkä ”suomalaisittain hyvä” suorittaminen ei riitä. Kansainvälinen vaatimustaso esimerkiksi fyysisten valmiuksien ja pelin ymmärtämisen osalta tulee kerta kerran jälkeen yllätyksenä uusille ikäluokille, jotka astuvat maajoukkuetoimintaan.

Islanti, jossa rekisteröityjä pelaajia on noin 20 000, esiintyy kesän 2016 EM-kilpailuissa. Suomi, jossa rekisteröityjä pelaajia on noin 120 000, ei yksinkertaisesti voi vedota siihen, että resurssimme ovat liian vähäiset tai kulttuurimme liian ohutta, jotta voisimme yltää samaan.

Mitä jos uskaltaisimme ajatella toisin ja ryhtyisimme tekemään toivomisen sijaan? Miten olisi Islannin menestysreseptin tuonti Suomeen? Reseptiin sisältyisi muun muassa ammattivalmennus junioreille ja jalkapallokoulujen perustaminen?

Nyt vaaditaan ennen kaikkea sitä, että lajiyhteisö yksimielisesti tahtoo jalkapalloilumme pitkäjänteistä kehittämistä – ja vain sitä, enemmän kuin mitään muuta. Valoisampi tulevaisuus edellyttää tosiasioiden rehellistä tunnustamista, nöyryyttä ja johtajuutta, joka lähtee lajin katto-organisaatiosta eli Palloliitosta.

Kari Alanne

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat