Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pituuttani kommentoidaan häiritsevästi julkisilla paikoilla

Vältän julkisilla kulkuvälineillä matkustamista, sillä minua tuijotetaan, enkä pääse tilanteesta heti pois, kirjoittaa nimimerkki Se pitkä tyttö.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ennen inhosin vielä nykyistäkin enemmän julkisilla kulkuvälineillä matkustamista. Muutettuani Helsinkiin vuosi sitten tulivat ratikat ja bussit pakostikin osaksi jokapäiväistä elämääni.

Syy siihen, miksi olen tietoisesti karttanut julkisia, on se, että ihmiset tuijottavat minua. Tuijotukset tapahtuvat täysin avoimesti ja katseet viipyvät minussa usein suorastaan röyhkeän kauan. Monet kääntävät katseensa pois kun katson takaisin, jotkut taas jatkavat tuijottamista häpeilemättömästi.

Olen tavanomaista pidempi nuori, 23-vuotias nainen. Jotkut sanovat joukosta erottuvaksi ja näyttäväksikin. Silti ei ole mitään syytä, miksi olisin vapaata riistaa tuijotettavaksi, sillä tuijottaminen on hyvin häiritsevää ja epäkohteliasta.

Massasta erottuvat ihmiset saavat osakseen paljon tuijottelua jo muutenkin, vaikka heihin ei jättäisi katsetta viipymään. Jokainen voi kuvitella, millaista olisi päivittäin kulkea kaupungin kaduilla, kaupassa tai missä vain niin, ettei saisi olla rauhassa. Saan tuijottamista osakseni kaikkialla, mutta erityisesti julkiset kulkuvälineet ovat ahdistaneet siksi, kun tilanteesta ei pääse heti pois.

Haluaisin nostaa esille myös toisten ulkonäön kommentoinnin. Olen koko pienen ikäni saanut kyllästymiseen asti kuunnella ihmettelyä pituudestani ja siitä, kuinka ”komea pitkä nainen olet”. Minulta on kyselty, harrastanko kenties koripalloa pituuteni takia. Ei, en harrasta. Vaikka harrastaisinkin, miksi vierailla ihmisillä on oikeus päivitellä ja udella asioitani ulkonäköni vuoksi? Luulevatko he, etten ole ennen kuullut samoja kommentteja pituudestani ja ulkonäöstäni? Olen minä, melkein päivittäin.

Miksi oletetaan, että pitkille ihmisille saa kommentoida pituudesta ja lyhyemmille ei? Mikä siihen oikeuttaa? Mielestäni ei mikään. Ei ulkonäköön liittyviä asioita ole kohteliasta kommentoida. Olen pituuteni kanssa kyllä sujut – kaikki eivät välttämättä sitä ole. Varsinkaan epävarmat ihmiset tuskin haluavat kuulla vieraiden ihmisten ihmettelyä ulkonäköönsä liittyen, kun minäkään en sitä enää jaksaisi.

Toivoisin tarkkaa harkintaa seuraavan kerran, kun tuijotatte ihmisiä tai kommentoitte ulkonäköä. Se voi olla kohdehenkilölle hyvin ahdistavaa, mutta ennen kaikkea se on hyvin epäkohteliasta.

Se pitkä tyttö

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat