Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikilla on vastedeskin oltava mahdollisuus koulutukseen

Toivon, ettei uudistus muodosta estettä kaltaisilleni korkeakouluun pyrkijöille, jotka huonosta ylioppilastodistuksesta huolimatta jaksavat vuodesta toiseen ponnistella ja tavoitella unelmaansa, kirjoittaa ylioppilas Juha Kunnas.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tiedotti mittavasta korkeakouluja koskevasta valintakoeuudistuksesta. Ulkolukua vaativista valintakokeista aiotaan luopua, vieläpä nopeutetussa aikataulussa.

Jos uudistus toteutuu, menestyminen opiskelijavalinnassa perustuu entistä enemmän hyville toisen asteen tutkinnon arvosanoille. Tämän lisäksi valinta perustunee mahdollisiin aineistopohjaisiin valintakoetehtäviin ja motivaatiokirjeeseen. Uudistuksen tarkoituksina Grahn-Laasonen mainitsi uusien ylioppilaiden jatkokoulutukseen pääsyn helpottamisen ja välivuosien vähentämisen.

Hei, tämähän kuulostaa hyvältä! Ei enää pääsykokeisiin pänttäämistä. Seitsemän kertaa yliopistoon pyrkineen koulupudokkaan silmin tämä kaavailtu uudistus herättää kuitenkin liudan jatkokysymyksiä ja huolen yhdenvertaisesta mahdollisuudesta korkeakoulutukseen.

Jo nyt epätasa-arvoa valintamenettelyssä ruokkineet korkeakoulujen valmennuskursseja tarjoavat yritykset tulevat uudistuksen toteuduttua tekemään uuden strategisen aluevaltauksen. Yksittäinen pääsykokeeseen valmentava, muutaman kuukauden mittainen kurssi vaihtuu koko lukion ajan kestävään lukio-opetusta tukevaan tuutorointiin. Tähän ei kaikilla ole rahallista mahdollisuutta.

Kaiken kaikkiaan kilpailu ylioppilaskirjoituksissa menestymisestä kiristyy, ja vaikeiden valintojen tekeminen aikaistuu entisestään. Kevään stressi ei katoa vaan aikaistuu ja venyy kolmen vuoden mittaiseksi.

Kaavaillut uudet valintaperusteet aiheuttavat ongelmia etenkin toisen asteen oppilaitoksista jo valmistuneille. Aikaisempi huono koulumenestys voi muodostua esteeksi korkeakouluun pääsylle. Nuoruuden tietämättömyydestä rangaistaan kovalla kädellä. Harva työssä käyvä voi korottaa lukioarvosanoja jo ajanpuutteenkin vuoksi.

Nykyinen järjestelmä on mahdollistanut korkeakouluun pääsyn pelkällä pääsykoemenestyksellä, eikä huono aiempi koulumenestys ole ollut ratkaisevassa asemassa. Takaako uudistus myös kouluttautumismahdollisuudet niille, jotka eivät aiemmin ole menestyneet koulussa hyvin?

Lisäksi kysymyksiä herättää se, miten määritellään mahdollisten motivaatiokirjeiden arviointiperusteet ja varmistetaan niiden neutraali ja yhdenvertainen kohtelu valintamenettelyssä. Motivaatiokirjeen käyttämisessä valintaperusteena piilee suuri uhka arvioinnin liiallisesta henkilöitymisestä.

Selvää on, että näin mittava uudistus vaatii erittäin huolellista suunnittelua. Toivonkin, ettei uudistus muodosta estettä kaltaisilleni korkeakouluun pyrkijöille, jotka huonosta ylioppilastodistuksesta huolimatta jaksavat vuodesta toiseen ponnistella ja tavoitella unelmaansa.

Juha Kunnas

ylioppilas, rakennustarvikemyyjä

Nokia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat