Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikintutkimuksen tulee elää ajassa

Tutkimuskohteena voi olla vaikkapa faniyhteisö, äänimaisema tai itkuvirret.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Samuli Tiikkaja kirjoitti lauantaiesseessään (HS Kulttuuri 28.5.) myötätuntoisesti yliopistomyllerryksestä. Musiikkitiedettä 1990-luvulla opiskelleena hänen huolensa kohdistui erityisesti omaan tieteenalaan. Haluaisin esittää muutamia tarkennuksia juttuun.

Yt-neuvottelujen seurauksena Helsingin yliopiston musiikkitieteestä irtisanottiin kaksi puolipäiväistä lehtoria, joiden opetusala oli musiikinteoria ja -analyysi. Me kollegat ja opiskelijat suremme pidettyjen opettajien menettämistä. Irtisanomiset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö musiikinteoriaa ja -analyysia opetettaisi meillä vastedeskin.

Tiikkaja huolehti myös taidemusiikin tutkimuksen asemasta Helsingin yliopistossa ensi syksynä tapahtuvan, klassisen musiikin tutkimukseen erikoistuneen professori Eero Tarastin eläköitymisen jälkeen. Kollegani Tarastin jälkeensä jättämä aukko tulee olemaan suuri, mutta huoli taidemusiikin tutkimuksen loppumisesta laitoksellamme on turha.

Taidemusiikin opetus on sivistyksellisen ja kulttuurisen merkityksensä lisäksi tärkeää siksi, että monet opiskelijamme löytävät työpaikkansa taidemusiikin instituutioista.

Tiikkajan huoli osoittaa kuitenkin nykyiselle moniarvoiselle ja moniääniselle musiikkielämälle vierasta lokerointia.

Tiede elää ajassa perinteelle rakentaen. Musiikkielämän muutoksista uusia haasteita saava musiikintutkimuskin on muuttunut huimasti sitten Tiikkajan opiskeluaikojen.

Nykyisin klassisen musiikin rakenteiden ja säveltäjien tutkimus on osa musiikintutkimuksen laajaa ja monitieteistä kenttää, jossa tutkimuksen kohteena voi olla myös vaikkapa jazzimprovisaatio, internetin faniyhteisö, äänen digitaalinen prosessointi, iskelmäfestivaali, intialainen raga, itkuvirret tai äänimaisema. Musiikin digitalisoituminen, globalisoituminen ja monimedioituminen – esimerkiksi elokuvissa, tietokonepeleissä ja ääni-installaatioissa – ovat myös mielenkiintoisia ilmiöitä.

Musiikintutkimus ei myöskään voi sivuuttaa HS:n kulttuurisivuiltakin havaittavissa olevaa populaarimusiikin merkityksen kasvamista.

On ilman muuta selvää, että tämä tutkittavien musiikillisten ja äänellisten ilmiöiden moninaisuus tarvitsee tiedeyliopiston tarjoaman monitieteisen ympäristön. Yhtä ilmeistä on, ettei musiikintutkimuksen kenttä enää jakaudu musiikinlajien mukaan samoin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Nykyisin tutkijoiden erikoistuminen tapahtuu pikemminkin musiikkiin otettavan näkökulman kuin tutkittavan musiikinlajin mukaan.

Esimerkiksi oma erikoistumisalani, etnomusikologia, tutkii mitä tahansa musiikinlajia kulttuurin osana.

Kulttuurinen näkökulma kehittyi ulkoeurooppalaisen musiikin ja eurooppalaisen kansanmusiikin tutkimuksena, mutta nykyisin etnomusikologisen ja kulttuurisen tutkimuksen kohteena on myös klassinen musiikki. Kirjoittamistani kirjoista kaksi, Musiikin toinen sukupuoli – Naissäveltäjiä keskiajalta nykyaikaan (yhdessä Riitta Valkeilan kanssa) ja Kaija Saariaho, ovatkin länsimaisesta taidemusiikista.

Pirkko Moisala

musiikkitieteen, erityisesti etnomusikologian professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat