Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskoulu antaa hyvän mallin hyvinvointipalvelujen kehittämiseen

Suomalainen peruskoulu toimii yllättävän vähällä rahalla, eikä laadusta ole tingitty. Mikä on se toimintamalli, joka tuottaa tällaista tulosta?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Silmäilin Eurostatin koulutustilastoja (Education at a Glance). Havaitsin, että esimerkiksi vuonna 2012 perusopetuksen oppilaskohtainen vuosihinta OECD-maissa oli 8 000 dollaria. Suomen kustannukset olivat tässä keskiarvossa. Onko se paljon vai vähän?

Tämä maa on harvaan asuttu, etäisyydet ovat pitkiä ja yksikkökoot pieniä. Yleistä hintatasoa pidetään kalliina. Suomessa opettajien edunvalvonta on tehokasta ja palkkataso moniin maihin verrattuna kohtuullisen korkea. Liki ainoana OECD-maana meillä tarjotaan koulukyytien lisäksi maksuton ateria. Puolen miljoonan lapsen päivittäinen ruokailu maksaa, mutta sekin hoidetaan tuohon 8 000 dollarin vuosihintaan.

Suomalainen peruskoulu toimii yllättävän vähällä rahalla. Laadustakaan ei ole tingitty, jos uskoo Pisa-tutkimusten tuloksia. Saamme huippulaatua edulliseen hintaan.

Pakko kysyä, mikä on se toimintamalli, joka tuottaa tällaista tulosta. Perusopetus on melko puhtaasti kuntien monopolitoimintaa. Markkina-ajattelun näkökulmasta tulosten ei pitäisi olla tällaisia. Monopolin käsissä olevan, kilpailusta vapaan tuotannon kai pitäisi olla sekä kallista että tuloksiltaan huonolaatuista.

Ennen kuin lähdemme merta edemmäs kalaan hyvinvointipalvelujen uudistamisessa, kannattaisi pysähtyä tutkimaan nykyistä kuntaperusteista toimintatapaa. Sitä voi kutsua yhteisömalliksi. Kuntalaiset muodostavat yhteisön, joka järjestää, rahoittaa ja tuottaa palvelun. Kuntademokratia on laaja kehys, jonka puitteissa toimintaa arvioidaan ja kehitetään.

Tämä on selvää, kunta on kaikille tuttu. Mutta tähän ei pidä tyytyä. On kysyttävä, mitkä ovat ne perusjännitteet, jotka tuottavat toiminnan hallinnan ja kehittämisen dynamiikan. Mitkä osat yhteisömallissa toimivat hyvin, mitä pitäisi kehittää?

Yhteisömalli voidaan nähdä myös isona laatujärjestelmänä, joka toimii verkalleen budjettivuoden ja vaalikauden rytmeissä. Mallin avaamisella ja tarkemmalla kuvaamisella voisi edistää sen kehittämistä ja arvioida nykyistä laajempaa soveltamista koko hyvinvointipalvelujen kenttään.

Pekka Pasanen

Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat