Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomitusjärjestelmä on paras tae eläimen hyvinvoinnille

Suomessa kotimaisuus esimerkiksi naudanlihan tuotannossa sekä meijereiden ja lihateollisuuden omistuksessa on Ruotsiin verrattuna huippuluokkaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ekonomisti Mikko Kiesiläinen ja kansanedustaja Antero Vartia (vihr) kirjoittivat (HS Mielipide 30.5.), että suomalainen maatalouslomitus tulee lakkauttaa. Lomitus on kuitenkin poikkeuksellisen toimiva järjestelmä eläintilojen hyvinvoinnin takaamiseksi. Kun isäntä ja emäntä voivat hyvin, selvitysten mukaan myös eläimet voivat paremmin.

Lomitusjärjestelmän heikennykset ovat suoria heikennyksiä kotimaisen, antibiootti- ja hormonivapaan, vähemmillä torjunta-ainemäärillä ja monin tavoin Euroopan keskitasoa vastuullisemmin tuotetun ruoan saatavuuteen sekä tuotantoeläinten hyvinvointiin. Jos toimiva lomitusjärjestelmä romutettaisiin, jo nyt taloudellisten haasteiden kanssa kamppaileva suomalainen maataloustuotanto supistuisi murto-osaan nykyisestä. Tämä olisi merkittävä haitta paitsi puhtaan lähiruoan ja maaseudun elinvoimaisuuden myös maamme huoltovarmuuden kannalta.

Ruotsissa maatalous on kokenut kovia: sen määrä on supistunut ja tuotanto on isolta osalta siirtynyt ulkomaille. Suomessa kotimaisuus esimerkiksi naudanlihan tuotannossa sekä meijereiden ja lihateollisuuden omistuksessa on siihen verrattuna huippuluokkaa.

Kotimaisuudesta kannattaa huolehtia vastedeskin. Onnistuessaan ja kehittyessään entisestään kotimainen eläinten, ympäristön ja tuottajien hyvinvointiin perustuva ruoantuotanto on Suomen valtti markkinoilla.

Vihreä linja on aina ollut tukea kotimaista maataloutta ja eläinten hyvinvointia.

Hyvin toimivasta lomitusjärjestelmästä kannattaa ottaa oppia muillakin aloilla. Näin teki muun muassa vihreä työministeri Tarja Cronberg, joka kehitteli vastaavaa sijaisjärjestelmää myös muille aloille. Hyvästä palautteesta huolimatta siitä ei koskaan saatu valtakunnallisesti toimivaa mallia. Olisiko nyt yrittäjyyden lisääntyessä sen uusi aika?

Heli Järvinen

Hanna Halmeenpää

Touko Aalto

Johanna Karimäki

Krista Mikkonen

kansanedustajia (vihr)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat