Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähäisetkin kontrollin muodot rajoittavat naisten vapautta

Naiset saattavat valitettavasti itsekin joutua tottelemaan ja jatkamaan naisten kontrollia, jotta sopeutuisivat paremmin yhteisöönsä, kirjoittaa filosofian maisteri Reija Halonen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Psykoanalyytikko Elina Reenkola kirjoitti (HS.fi/mielipide 27.5.) ikivanhasta miehisestä kateudesta naiselle naisen vaginan uskomattomasta voimasta ja vain naiselle suodusta mahdollisuudesta synnyttää uutta elämää. Tämä ”uhkaava” asetelma on hänen mukaansa miehelle niin kestämätön, että miehelle voi tulla halu jollain tavoin kontrolloida naisen genitaaleja ja naisen seksuaalisuutta.

Tämä feminisminkin tuntema naisten kontrolli eli naisten seksuaalisen valinnanvapauden rajoittaminen on maailmassa yleistä: tehdään esimerkiksi kunniamurhia, ja vaatimus säilyttää neitsyys avioliittoon voi antaa syyn paikkailla joustanutta immenkalvoa. Naiset saattavat valitettavasti itsekin joutua tottelemaan ja jatkamaan naisten kontrollia, jotta sopeutuisivat paremmin yhteisöönsä.

Vaikka Suomessa naisten kontrollia ei ole lainkaan siinä määrin kuin monessa muussa maassa, olisi kuitenkin syytä tiedostaa se, että naisten kontrollin vähäisempikin olemassaolo on edelleen naisten vapautta ja mahdollisuuksia rajoittavaa. Siinähän nainen saa tai ei saa, naisen pitäisi tai ei, ja naisen on luvallista tai luvatonta.

Olisi tuiki tärkeää tunnistaa ja tunnustaa ihanteelliset suomalaiset naisoikeudet, jotka olemme jo maailman silmissä saavuttaneet. Koskahan niistä jalostetaan vientituote?

Eettinen käsitys mahdollisimman hyvästä elämästä on ilmeisesti kuitenkin meilläkin johtanut joissakin yhteisöissä naisten lievään seksuaalisuuden kontrolliin. Hyvästä tarkoituksesta huolimatta se voi muistuttaa sellaista moraalista joukkoneuroosia naisia kohtaan, jossa lopputulos on kaikkea muuta kuin toivottu hyvä elämä. Kärjistäen varsinkin ihmisten kova kouliminen moraalisessa hepulissa vaikuttaa siltä kuin heidän omaa ajatteluaan tai seksuaalisuuttaan ei olisi enää olemassakaan kuin sopeutumisena ja tottelemisena. Kuka todella haluaa tyttärestään tottelijan?

Mitäpä jos valinnoista ja vapaudesta keskusteltaisiin tytöille oman itsensä arvostamisena, jonka seurauksena olisi luonnostaan arvostuksen odottaminen kumppanilta, työyhteisöltä ja muilta kanssaihmisiltä? Oman itsen tietoinen ja tunneperäinen arvostaminen tarjoaisi parhaan mahdollisen henkisen vapauden nyt yhteiskunnan kiikkerässä tilanteessa, globaalisessa murroksessa, ja saisi aikaan hedelmällisiä mahdollisuuksia kaikille erilaisille naisille.

Seuraavasta virkkeestä toivoisi jokaisen naisen löytävän oman itsensä: ”Olen arvokas ja hyvä tällaisenaan, minua tulee arvostaa omana itsenäni, minä olen vapaa valitsemaan, minulla on oikeus väkivallattomaan elämään ja naissukupuoleni sekä seksuaalisuuteni kunnioitukseen, ja minulla on oikeus valita se rakkauselämä, jonka haluan ja jossa minua kunnioitetaan naisena.”

Reija Halonen

filosofian maisteri, ”kiltti tyttö”, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat