Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymppiluokka avaa nuorille ovia

Aina ei ymmärretä sitä, että hyviä tuloksia ei saavuteta työntämällä nuoria sellaisiin koulutuksiin, jotka eivät kiinnosta heitä riittävästi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Peruskoulun ysiluokkalaiset hermoilevat: ”Pääsenkö haluamaani lukioon tai siihen ammatilliseen koulutukseen, joka minua eniten kiinnostaa? Riittävätkö arvosanat? Tiedänkö ylipäätään, mitä haluan seuraavaksi opiskella tai tehdä? Tuliko yläkoulussa tehtyä riittävästi töitä? Voisinko parantaa todistustani ja vielä miettiä, mihin haluan?”

Opinto-ohjaajat ja vanhemmat ovat talven ja kevään aikana pohtineet kysymyksiä nuorten kanssa ja auttaneet valinnoissa. Useimmat nuoret toivottavasti pääsevät mieluisiin opiskelupaikkoihin.

Tässä kohden lukuvuotta on aika muistuttaa kymppiluokasta. Perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka tarjoaa hyvän mahdollisuuden perusopetuksen sisältöjen kertaamiseen ja arvosanojen parantamiseen. Kymppiluokka kehittää opiskelutaitoja, itsenäisyyttä ja vastuullisuutta. Sen aikana voi suunnitella jatko-opintoja ja tulevaisuutta. Moni nuori on kokenut, että uusi oppimisympäristö, opettajat ja opiskelutoverit auttavat löytämään tuoreen motivaation ja innostuksen sekä oman vastuullisen työotteen.

Viime vuosina kymppiluokan merkitystä on ajoittain kyseenalaistettu. Kun opiskeluaikoja halutaan lyhemmiksi, kaikki nuoret yritetään ohjata heti joko lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Tällöin ei ymmärretä, että on myös niitä nuoria, jotka tarvitsevat mahdollisuuden parantaa jatko-opiskelulähtökohtiaan, motivaatiotaan ja arvosanojaan.

Aina ei ymmärretä myöskään sitä, että hyviä tuloksia ei saavuteta työntämällä nuoria sellaisiin koulutuksiin, jotka eivät kiinnosta heitä riittävästi. Jos opiskelupaikka ei ole mieluisa, opiskelu keskeytyy helposti ja tulokset jäävät heikoiksi.

Kymppiluokka tarjoaa hyvän mahdollisuuden ahkeraan opiskeluun ja oman paikan etsimiseen. Kymppiluokka avaa ovia. Hakuaika on 24.5.–26.7.

Tapani Rantala

Turun kristillisen opiston rehtori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat