Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin tulisi kehittää demokratiaa

Helsingin johtamisjärjestelmän uudistuksessa ei ole huomioitu riittävästi kansanvallan kehittämistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin johtamisjärjestelmän muutos (HS 31.5.) on aikamme peili. Päättäjät ja media ovat olleet kiinnostuneita lähinnä pormestarimallista ja toimialaorganisaatiosta. Huomiotta uudistuksen ensimmäisessä aallossa on jäänyt aatteellisen politiikan ydin: kansanvalta ja osallistuminen. Syy ei ole vain valmistelussa ja päättäjissä. Kansanvalta ei voi edetä muuten kuin aktiivisten kansalaisten toimesta.

Uudistus siirtyy nyt toiseen vaiheeseen. Vastedes olisi yhä mahdollista päättää kansanvaltaa syventävistä muutoksista. Säilyykö virkamiesten lähes yksinomainen valta määrätä, mitä asioita otetaan päätettäväksi? Entä miten käy virkamiesvalmistelun ja poliittisen arvottamisen erottamisen? Maan tapaan kuuluu, että virkamiehet kertovat päättäjille, mitä poliittisia johtopäätöksiä valmistelussa esille tulleiden näkökohtien perusteella on syytä tehdä.

Juuri tässä kohtaa, poliittisen esityksen laatimisessa, piilee Suomen mahtavan virkamiesvallan ydin. Sen Helsinki voi kesän jälkeen purkaa tai jättää purkamatta. Kaikkein merkittävin kokonaisuus, joka odottaa avauksiaan ja ratkaisujaan, on osallistuva demokratia, jossa muun muassa osallistuva budjetointi ja avoin, vuorovaikutteinen päätösvalmistelu tarjoavat mahdollisuuksia.

Aika näyttää, miten käy. Varmana voidaan kuitenkin pitää sitä, ettei demokratia kehity, jollei ketään kiinnosta.

Thomas Wallgren

filosofian dosentti, Helsingin kaupunginvaltuutettu (sd)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat