Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko työministeri ajaa myös yli 50-vuotiaiden työttömien asiaa?

Olen työtön, mutta en ole päässyt kertaakaan virkailijan kanssa kasvokkain TE-toimistossa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pitkäaikaistyöttömänä ja yli 55-vuotiaana minusta tuntui hyvin pahalta lukea valtiovallan reaktioista Microsoftin irtisanomisiin. Työministeri Jari Lindström (ps) tuli heti julkisuuteen ja lupasi varmistaa TE-toimistoille tarvittavat resurssit hoitaa tilannetta. Olen pahoillani microsoftilaisten puolesta ja iloinen, että valtiovalta reagoi näin voimallisesti. Jopa Euroopan globalisaatiorahastolta haetaan irtisanottaville tukea.

Mutta entä me muut työttömät? Pelkästään meitä yli 50-vuotiaita työttömiä on satakertainen määrä nyt irtisanottaviin verrattuna. Milloin meidän hätämme saa ministerin toimiin? En ole päässyt kertaakaan virkailijan kanssa kasvokkain TE-toimistossa. Jäätyäni työttömäksi marraskuussa 2014 menin sinisilmäisesti papereineni TE-toimiston oven taakse, mutta vartija ei päästänyt minua sisään. TE-toimiston sivuilla vaihtuu muutaman kuukauden välein päivämäärä, jolloin muka virkailija on minuun yhteydessä. Aluksi istuin koko päivän puhelimen ääressä odottaen tätä soittoa, mutta sitä ei koskaan kuulunut.

Meitä yli 50-vuotiaita on Helsingin työttömistä noin kolmannes ja pitkäaikaistyöttömistä lähes puolet. Evan julkaiseman raportin mukaan meillä yli 56-vuotiailla ei ole käytännössä enää mahdollisuuksia työllistyä uudelleen. Lähes sata hakemusta lähettäneenä tiedän tämän itse. Hyväkuntoinen, motivoitunut, osaava ja työhaluinen ihminen on ilmaa niin työnantajille kuin TE-toimistollekin.

Poliitikot haluavat lyhentää ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen aikaa ja pidentää työuria. Samaan aikaan he ovat laatineet lain, jonka mukaan yli 800 henkeä työllistävä työnantaja maksaa yli 56-vuotiaan ansiosidonnaisen päivärahan eläkeikään asti, jos tämä jää työkyvyttömyyseläkkeelle.

Kuka hullu ottaisi sellaisen riskin? Jos työttömyyskorvauksia pienennetään, me siirrymme vain kassalta toiselle. Eikö olisi koko yhteiskunnalle parempi, jos pääsisimme tuottavaan toimintaan ja maksamaan veroja?

Poistakaa siis syrjivät lait ja päinvastoin kannustakaa työnantajia pitämään meidät tuottavina yhteiskunnan jäseninä! Jos työn sivukulut olisivat kohdallamme työnantajille pienemmät, mekin saisimme takaisin ihmisarvomme työntekijöinä.

Anne Holmström

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat