Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi naiset jätetään yksin kärsimään lähisuhdeväkivallasta myös parisuhteen päätyttyä?

Vaikka olen edelleen jaksamisen äärirajoilla, haen aktiivisesti apua, kirjoittaa nimimerkki Yksinäinen pärjääjä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen hyvin toimeentuleva ja yhteiskunnallisesti aktiivinen keski-ikäinen nainen, josta harva uskoisi, minkälaista terroria joudun yhä kokemaan. Lähdin kaksi vuotta sitten pakoon henkistä väkivaltaa turvakotiin kahden lapseni kanssa. Tuota ennen olin kokenut lähes kymmenen vuotta kestäneessä avioliitossa väkivaltaa, joka sisälsi jatkuvaa uhkaamista, kiristämistä, nöyryyttämistä, sosiaalisen elinpiirin ja liikkumavapauden kaventamista ja taloudellista väkivaltaa. Minua ei koskaan lyöty, mutta omanarvontuntoni riistettiin totaalisesti.

Helsingin Sanomat kertoi (Elämä & Hyvinvointi 31.5.) Tilastokeskuksen tutkimuksesta, jonka mukaan lähisuhteissa tehdyt väkivaltarikokset lisääntyivät Suomessa vuonna 2015. Uhreista 70 prosenttia oli naisia. Ottaen huomioon, minkälaisesta kansallisesta ihmisoikeusongelmasta ja häpeätahrasta tässä on kyse, on surullista, kuinka yksin naiset jäävät väkivaltaisessa lähisuhteessa ja sen päätyttyä.

Siinä vaiheessa kun hain apua läheisten kehotuksesta, olin romahtamispisteessä, mutta edelleen kykenemätön itse arvioimaan, kuinka väärin minua kohdeltiin. Entisen mieheni uhkaava käytös eskaloitui turvakotiin lähdettyäni. Sain jatkuvalla syötöllä halventavia tekstiviestejä, joissa minua kiristettiin poliisilla, muilla viranomaisilla ja jopa mediapaljastuksilla. Entinen mieheni murtautui jopa Facebook-tiliini, mistä tein rikosilmoituksen. Eikä tuo väkivaltainen käytös ole päättynyt vielä nykyäänkään.

Minulla on lasten isän kanssa yhteishuoltajuus, sillä se oli viranomaisten vahva suositus koetusta väkivallasta huolimatta. Hoidan kuitenkin lasten asiat yksin, ja olen käytännössä yksinhuoltaja. Saan viikoittain viestejä entiseltä mieheltäni. Viesteissä minua vuoron perään haukutaan, ylistetään ja anellaan takaisin.

Käytännössä entinen puolisoni tekee yhteishuoltajuudesta painajaisen. Hän jättää lasten tapaamisia väliin vain muutaman päivän varoitusajalla ja muuttaa jatkuvasti suunnitelmiaan. Lasten elatusavulla hän kiristää toistuvasti. Elatusavun summaa muutettiin kertaalleen vuosi sitten, kun en enää jaksanut pitää oikeuksistani kiinni. Entinen mieheni väitti lastenvalvojalle olevansa tuloton, vaikka todellisuudessa hän nostaa pimeänä palkkaa ulkomailta ja lyhentää isoa asuntolainaa. Väitettä tulottomuudesta ei missään vaiheessa selvitetty.

Koen, että olen jäänyt väkivallan taakan alle hyvin yksin. Turvakodin asiakkuudesta tehdään automaattisesti lastensuojeluilmoitus, mutta lapseni koulussa tietoa taustastamme ei ole. Lastensuojelun tarveselvitys keskeytettiin, sillä lastensuojelun ammattilaiset totesivat minun pärjäävän tilanteeseen nähden hyvin. Lasten kanssa asiaa ei selvitetty. Koulun ja luokanvalvojan kautta olen hakenut tukea jo kaksi vuotta sitten ja pyytänyt apua suoraan kuraattorilta, mutta kukaan koulun aikuinen ei ole keskustellut tilanteestamme lapseni kanssa.

Vaikka olen edelleen jaksamisen äärirajoilla, haen aktiivisesti apua. Aina välillä mietin, kuinka kauhean yksin ne naiset jäävät, jotka eivät enää jaksa. Ja niitä naisia on Suomessa tuhansia.

Yksinäinen pärjääjä

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat