Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisella on oikeus saada apua oman väkivaltaisen käytöksensä lopettamiseen

Naisen väkivaltaan puuttumisen kynnys on korkea, koska naisen ei ajatella olevan väkivallan tekijä, kirjoittavat Maria Akatemia ry:n Hanna Kommeri, Elina Rajaniemi ja Tiina Simons.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on julkaissut toukokuun alussa strategisen tasa-arvo-ohjelmansa vuosille 2016–2019. Ohjelma kokoaa yhteen hallituksen tavoitteet ja toimenpiteet sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Yksi tasa-arvo-ohjelman tavoitteista on ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa. Ohjelmassa todetaan, että lähisuhdeväkivallan uhrien ja tekijöiden palvelut otetaan osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

Maria Akatemian ehkäisevässä väkivaltatyössä Demeterissä (RAY 2003–) on kolmentoista vuoden ajan autettu naisia, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Vuosien aikana avun piirissä on ollut yli tuhat naista, joista lähes 60 prosenttia on alle kouluikäisten lasten äitejä. Tyttöjen ja nuorten naisten ehkäisevää väkivaltatyötä toteutetaan Maria Akatemian Keijun varjo -hankkeessa (RAY 2016–2018).

Naisen väkivaltaan puuttumisen kynnys on korkea, koska naisen ei ajatella olevan väkivallan tekijä. Monet Demeter-työhön tulevat asiakkaat kertovat tulleensa ohitetuiksi väkivallan tekijöinä.

Tutkimusten mukaan naisilla on moninkertainen riski toimia väkivaltaisesti tultuaan torjutuksi hakiessaan apua omaan väkivaltaisuuteensa. Aihe on tabuluonteinen, ja asiakkailla on iso kynnys hakea apua. Asiakkaat eivät uskalla kertoa väkivaltaisuudestaan, eivätkä ammattilaiset välttämättä ota asiaa puheeksi.

Naisen tekemän väkivallan esille tuominen ei ole naisen syyttämistä tai syyllistämistä, vaan avun mahdollistamista ja vastuun ottamista väkivallan ehkäisemiseksi.

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on sukupuolesta riippumatonta ja sen kohteena tai tekijänä voi olla nainen tai mies, tyttö tai poika. Uhrit ja tekijät tarvitsevat apua sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Väkivalta ei lopu, ellei tekijöitä auteta ja aiheesta pystytä puhumaan ääneen.

Väkivallan ehkäiseminen ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin lisääminen edellyttävät ilmiön kokonaisvaltaista tunnistamista, tunnustamista ja tukea. Pidämme tärkeänä, että näkökulma naisiin väkivallan tekijöinä ei unohdu, kun tasa-arvo-ohjelmaa ryhdytään toteuttamaan. Naisella on oikeus saada apua oman väkivallan käytön lopettamiseen.

Hanna Kommeri

ehkäisevän väkivaltatyön vastaava

Elina Rajaniemi

Keijun varjo -hankkeen hankekoordinaattori

Tiina Simons

toiminnanjohtaja

Maria Akatemia ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat