Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsykokeita tarvitaan edelleen yliopistoissa

Oikeustieteen alan opintoihin on paljon hyviä hakijoita, mutta aloituspaikkoja vain rajoitetusti. Valinnan tulee olla sekä tehokas että oikeudenmukainen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on ilmoittanut, että tämän hallituskauden aikana on tarkoitus luopua yliopistojen valintakokeista. Ministerin perusteena on se, että kevätkausi kuormittaa liikaa uusia ylioppilaita, opiskelujen aloitus venyy ja pääsykoevaatimukset sisältävät liikaa pänttäämistä.

Oikeustieteen alan opintoihin on paljon hyviä hakijoita, mutta aloituspaikkoja on vain rajoitetusti. Valinnan tulee olla sekä tehokas että oikeudenmukainen. Tehokkuutta voidaan lisätä, mutta oikeudenmukaisuudesta on siinä ohella pidettävä kiinni. Todellinen kiinnostus, motivaatio ja soveltuvuus alalle vaativat testaamista, varsinkin kun oikeustiede kuuluu niihin aloihin, joita ei opiskella lukiossa juuri lainkaan.

Oikeustieteellisten tiedekuntien opiskelijavalintaa kehitetään aktiivisesti, jotta se mittaa oikeita asioita niin ylioppilaskokeen kuin valintakokeenkin osalta. Valintakokeessa on kokeiltu aineistotehtäviä, ja monivalintatehtävien osuutta on kasvatettu. Vuonna 2018 siirrytään valtakunnalliseen yhteisvalintaan, mikä tehostaa entisestään valintamenettelyä. Onkin vaikea uskoa, että oikeustieteen koulutusalalla yliopistojen järjestämästä valintakokeesta voitaisiin luopua.

Leena Halila

professori, oikeustieteen alan valtakunnallisen yhteisvalinnan kehittämistä koskevan työryhmän puheenjohtaja

Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat