Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synnytyksen sisäänottokriteerit eivät kohdallani koskaan täyttyneet

Supistusväli ei koskaan tihentynyt toivottuun 3–4 minuuttiin eikä kipu koskaan siirtynyt selän puolelle. Miten olisi käynyt, jos olisimme jääneet kotiin odottamaan näitä tuntemuksia?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kotimaansivuilla kerrottiin (HS 2.6.) matkasynnytysten yleistymisestä pääkaupunkiseudulla. Hyksin synnytystoiminnan osastonylilääkäri Mika Nuutila piti tärkeänä selityksenä kulttuuritaustaa, sillä kolmasosassa tapauksista synnyttäneellä oli ulkomaalaistausta. Oman tuoreen kokemukseni perusteella epäilen tärkeimmäksi syyksi sairaalan omaksumia poiskäännyttämisen kriteereitä.

Kuten Nuutila kertoi, synnyttäjän tilannetta arvioidaan puhelimitse tietyn ohjeen ja kysymyspatteriston mukaisesti. Minulle oli suuri yllätys, että neuvolassa ja oppaissa toistetut sairaalaanlähtökriteerit eivät riittäneet Kätilöopistolle soitettaessa. Supistusten välin tuli olla 3–4 minuuttia oppaissa mainitun 5–10 minuutin sijaan. Voimakas kipu alavatsassa ei riittänyt, vaan sen tuli tuntua selässä, eikä lapsiveden meno kiinnostanut siinäkään vaiheessa, kun siitä oli kulunut jo vuorokausi.

Kärsin voimakkaita, 5–15 minuutin välein toistuvia kivuliaita supistuksia kotona 2,5 vuorokautta. Puhelimessa sanottiin toistuvasti, ettei ole aika tulla. Ohjattiin syömään särkylääkettä, istumaan suihkussa, laskemaan supistusten väliä ja sikiön liikkeitä.

Toisin kuin Nuutila ja ohjeita antaneet kätilöt arvelivat, kotona ei suinkaan ollut ”mukavampi” odotella, vaan kokemus oli lähinnä traumatisoiva. Samalla kun kellotimme supistuksia, pohdimme, voiko vauva kuolla odotellessa kohtuun ja miten enää jaksaisin ponnistaa, kun lihakset alkoivat toisena päivänä täristä.

Soitimme synnytysosastolle kahdeksan kertaa, joista ainoastaan yhdellä meidät toivotettiin tervetulleeksi. Lähdimme tarkistuttamaan tilanteen, mutta meidät lähetettiin kotiin, vaikka sanoimme, ettemme tunne oloamme turvalliseksi siellä. Lopulta vaihdoimme taktiikkaa ja soitimme päivystysosastolle, jossa meidät otettiin vastaan ja ohjattiin suoraan synnytyssaliin. Kuusi tuntia myöhemmin esikoisemme syntyi – onneksi terveenä.

Edes synnytyksen loppumetreillä en pystynyt täyttämään puhelimessa annettuja sisäänottokriteerejä: supistusväli ei koskaan tihentynyt toivottuun 3–4 minuuttiin eikä kipu koskaan siirtynyt selän puolelle. Miten olisi käynyt, jos olisimme jääneet kotiin odottamaan näitä tuntemuksia?

Ensisynnyttäjä ei kaipaa vain kivunlievitystä vaan psyykkistä tukea ja tunteen siitä, että sairaala on hänen puolellaan. Sen sijaan tunsimme olevamme lähinnä häiriöksi, ja huolemme kuitattiin tyypilliseksi ensisynnyttäjän hätäilyksi. Jäimme miettimään, miksei synnytyssairaaloissa voisi olla avoin odotusmakuusali niille, jotka eivät täytä synnytyssalikriteerejä mutta eivät halua myöskään palata kotiin odottamaan.

En syytä synnytysosaston kätilöitä. He noudattavat annettuja ohjeita, jotka näyttävät perustuvan synnyttäjän hyvinvoinnin arvioinnin sijaan jälleen kerran julkisen sektorin tehostamisprojektiin. Hyksin ei kuitenkaan auta kaunistella asiaa: synnyttäjät eivät selvästikään ole tervetulleita sairaalaan silloin kuin heistä itsestään siltä tuntuu.

Elina Aaltio

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat