Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkibulevardi voi tuhota taimenen puron

Haaganpuron eteen on tehty työtä yli kymmenen vuotta sekä Helsingin kaupungin pienvesiohjelman puitteissa että asukkaiden ja koululaisten talkoilla. Nyt puroluonto on uhattuna.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Haaganpuro on jäämässä Helsingin yleiskaavassa suunnitellun Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin alle yli kilometrin matkalla. Taimen on luokiteltu Etelä-Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi.

Helsingin Keskuspuistossa virtaavassa Haaganpurossa elää nykyisin lisääntyvä taimenkanta. Osa kaloista viettää koko elämänsä purossa, ja osa palaa puroon lisääntymään tehtyään merivaelluksen. Tämä Suomen urbaanein taimenpuro on kalastuskiellossa.

Haaganpuron eteen on tehty työtä yli kymmenen vuotta sekä Helsingin kaupungin pienvesiohjelman puitteissa että asukkaiden ja koululaisten talkoilla. Aikoinaan ojitettu puro on saatu näin palautettua lähemmäs luonnontilaa; taimenet lisääntyvät ja koskikarat talvehtivat. Viime vuosina taimen on kutenut jo Maunulankin alueella, ja tänä keväänä Maunulanpuron sivuhaarassa syntyivät ensimmäiset poikaset.

Purot ovat merkityksellisiä sekä eläimille että ihmisille. Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin vuonna 2012 teettämän tutkimuksen mukaan kaupunkilaiset arvostavat lähiseudun puroja ja olisivat jopa valmiit maksamaan runsaat 20 euroa vuodessa purojen tilan parantamisesta.

Taimenpuro on oleellisessa osassa tuoreessa kaupungin rahoittamassa Maunulan luontopolussa ja sen koululaisille suunnatussa kasvatusmateriaalissa. Elävä puro on osa paikallista identiteettiä, josta on syytä olla ylpeä.

Nyt muun Keskuspuiston luonnon ohella myös puroluonto on uhattuna. Yleiskaavassa esitetty rakentaminen ja elävä luonnontilainen puro eivät sovi yhteen. Esimerkiksi Espoon Leppävaaran Monikonpuron taimenkanta romahti voimallisen rakentamisen seurauksena 2000-luvun alussa, vaikka pyrkimys oli toinen. Elävän puron ehtona on rantakasvillisuus. Pelkkä virtaava vesi ei riitä, mahdollisista putkitetuista jaksoista puhumattakaan.

Toisin kuin monet muut lajit, taimen on sidottu puroon. Haaganpuron jääminen rakentamisen jalkoihin olisi kuolinisku purolle, uhanalaiselle taimenkannalle ja muulle Keskuspuiston lajistolle, joiden elinvoimaisuuden eteen tehdään jatkuvasti vapaaehtoistyötä.

Teemu Mökkönen

virtavesiaktiivi

Virtavesien hoitoyhdistys ry.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat