Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älykäs kaupunkiliikenne ei perustu yksityisautoiluun

Ruuhkia pitää vähentää kehittämällä joukkoliikennettä, ei suosimalla yksityisautoilua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaarle Mänty (HS Mielipide 2.6.) kommentoi kaupunkibulevardisuunnitelmia muun muassa väittämällä, että kaupunkibulevardit lisäävät ruuhkia ja terveyshaittoja.

On täysin totta, että nykyisellään esimerkiksi Mannerheimintien ruuhkat alentavat asumisviihtyvyyttä, tuottavat hiukkaspäästöjä ja vaikuttavat asuntojen hintoihin. Näin on siksi, että aivan liian suuri osa työmatkaliikenteestä on tehotonta ja saastuttavaa yksityisautoilua.

Kaupunkisuunnittelijat voivat jäädä yksityisautoilun panttivangeiksi ja suunnitella loputtomiin hajautettua lähiörakentamista, tai he voivat pyrkiä luomaan tiiviimpää kaupunkirakennetta ja panostaa joukkoliikenteen sujuvuuteen.

Yksityisautoilu syö arvokasta kaupunkitilaa keskustaan asti ulottuvien väylien ja parkkipaikkojen muodossa. Ruuhkassa istuminen taas syö työaikaa ja siten tuottavuutta, aivan kuten Mänty totesi, mutta lääkkeenä tähän ei voi olla yksityisautoilun suosiminen vaan joukkoliikenteen kehittäminen.

Onneksi autoilun ylivalta kaupungeissa alkaa olla tiensä päässä, kun älyteknologia luo mahdollisuuksia entistä joustavammille joukkoliikennemuodoille ja uudenlaisille kuljetuspalveluille. Älyliikenteen kehittyminen tekee niin ihmisten kuin tavaroidenkin siirtämisestä mukavampaa ja tehokkaampaa kuin nykyisessä systeemissä, jossa valtaosa autoista kuljettaa mukanaan vain yhtä henkilöä.

Lisäksi, kun yhä useampi työ on näinä päivinä tehtävissä muualla kuin työpaikalla ja työajat ovat entistä enemmän ihmisten itsensä valittavissa, kaikkien ei tarvitse olla yhtä aikaa täyttämässä samaa kadunpätkää, vaan liikenne jakautuu tasaisemmin.

Tiivis kaupunkirakenne rohkaisee myös jalankulkuun ja pyöräilyyn eli liikkumismuotoihin, joilla on positiivisia terveysvaikutuksia.

Mika Niiniranta

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat