Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parvekegrillaus on naapurille haitaksi, ja siihen on voitava puuttua

Jo nyt voimassa olevan lain nojalla parvekkeilla grillaaminen voitaisiin kieltää terveyssyistä, kirjoittaa Ilkka Tammisola.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupungin vuokra-asunto Oy Hekan ja yhtiön asukkaiden välille on syntynyt kiistaa grillaamisesta (HS 2.6.). Rivitalon asukkaan grillauksen katku oli suututtanut naapurin. Yhtiön 21 alueyhtiöstä seitsemässä grillaus on rivitalojen pihalla kokonaan kielletty.

Rivitalojakin perustellumpi grillauskielto on kerrostalojen parvekkeilla aivan siitä riippumatta, onko kysymys vuokra- vai osakeomistustaloista. Osakkaan parvekegrillaukseen puuttumista ei kuitenkaan ole tähän asti pidetty mahdollisena, jollei siitä ole aiheutunut suoranaista tulipalon vaaraa.

On vedottu siihen, että osakkailla on lähtökohtaisesti oikeus tavanomaiseen elämään hallinnassaan olevissa tiloissa, ja grillaamisen on katsottu kuuluvan tähän tavanomaisuuteen. Mikään lakikaan ei suoranaisesti kiellä parvekegrillausta.

Laki eräistä naapuruussuhteista soveltuu kuitenkin parvekegrillauksesta naapurille aiheutuvaan haittaan. Nähdäkseni naapuruussuhdelakia voidaan soveltaa ainakin hiiligrillaukseen parvekkeella KKO:n tuoreen ennakkopäätöksen valossa (KKO:2015:21). Siinä tosin oli kysymys ravintolan seinänaapurille melun muodossa aiheuttamasta terveyshaitasta.

Mainitun lain mukaan ”kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista”.

Puun tai hiilen poltosta syntyvä savu sisältää runsaasti terveydelle vaarallisia pienhiukkasia (sydän- ja verisuonisairaudet) sekä karsinogeenisia aineksia (syöpäsairaudet).

Grillaajan naapurille savurasitus on kohtuutonta, koska hän – vakavan terveyshaitan lisäksi – ei voi nauttia kesästä omalla parvekkeellaan. Hänen on vieläpä pidettävä ikkunansa suljettuina kesäkuumallakin välttääkseen asuntonsa savustumisen.

Kun parvekkeella tupakoimisen kieltäminen terveyssyistä tulee ilmeisesti lähiaikoina tupakkalain muutoksella mahdolliseksi, ainakin yhtä perusteltua on kieltää moninkertaisen savumäärän tuottava hiiligrillaus parvekkeilla – voimassa olevan naapuruussuhdelain nojalla . Tämä mahdollistaa kaikille parvekkeen omistajille yhtäläisen oikeuden kesästä nauttimiseen.

Ilkka Tammisola

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat