Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakoulut ovat tiiviissä yhteydessä työelämään

Työelämäharjoittelut, yrityksille ja yhteisöille tehtävät opinnäytetyöt sekä korkeakoulujen ja yritysten yhteiset tutkimushankkeet ovat korkeakoulujen arkipäivää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Julkisuudessa usein esiintyvä ajatus siitä, että korkeakoulut elävät eristyksissä muusta työelämästä, on väärä. Maailman talousfoorumin ja Euroopan unionin tilastoviranomaisten selvitykset osoittavat, että suomalaisten yritysten ja korkeakoulujen keskinäinen yhteys on kattavinta maailmassa.

Sivistystyönantajien tutkimuksen mukaan suomalaisen yhteiskunnan homogeenisuus, keskinäinen luottamus, avoin toimintakulttuuri ja korkeakouluverkoston alueellinen tavoittavuus luovat pohjaa helpolle verkostoitumiselle.

Matalan kohtaamiskynnyksen kautta on muodostunut hyviä vakiintuneita yhteistyötapoja työelämän kanssa. Opiskelijoiden työelämäharjoittelut, yrityksille tehtävät opinnäytetyöt sekä korkeakoulujen ja yritysten yhteiset tutkimushankkeet ovat yhteistyön arkipäivää.

Miksi yleinen mielikuva korkeakoulujen yhteistyöstä työelämän kanssa ei vastaa todellisuutta?

Tähän lienee monta syytä – ei varmasti vähäisimpänä se, että korkeakouluilla on yhteiskunnassa useita rooleja. Työelämäyhteistyö ei useinkaan ole se, joka julkisuudessa korostuu.

Odotukset yhteistyön tuloksista saattavat olla uuden Nokian odotusta, kun arjessa yhteistyö toteutuu ja realisoituu pienempinä ja erikokoisina palasina. Näiden palasten yhteisvaikutuksena on muodostunut sellainen kudos, jonka varassa suomalainen elinkeinoelämä on voinut kehittyä.

Maailma kuitenkin muuttuu nopeasti, joten liialliseen tyytyväisyyteen ei voi kietoutua. Toimintaresurssien väheneminen, globalisaatio, digitalisaatio sekä erilaiset talouden ja tiedontuotannon dynamiikan muutokset edellyttävät uudenlaisten toimintatapojen ja ajattelumallien kokeilua ja omaksumista. Se, mikä toimii nyt ja suljetummassa ympäristössä, ei välttämättä toimi ylihuomenna avoimemmassa maailmassa.

Korkeakouluissa onkin kasvamassa paljon uudenlaisia yhteistyön muotoja. Opiskelijat ja työelämä kohtaavat entistä enemmän jo opintojen aikana. Korkeakoululähtöistä yrittäjyyttä edistetään. Korkeakouluista jo työelämään siirtyneet opiskelijat ovat aiempaa enemmän mukana korkeakoulujen kehittämisessä. Yhteistyön kehittämiseen suhtaudutaan ylipäänsä myönteisesti.

Yhteistyötä tarvitaan, jotta olemassa olevat rakenteet ja toimijat voisivat uusiutua, mutta myös täysin uuden tiedon ja ajatusten syntymisen ja leviämisen vuoksi. Jatkuvan kehittämisen lisäksi tulee voida keskittyä siihen, miten asiat voisivat olla tai miten ne voitaisiin tehdä toisin. Uteliaisuus tuottaa tietoa ja asioita, joiden merkitystä emme osaa miettiä, ennen kuin ne ovat jollain tavalla osa ymmärrystämme.

Yhteistyö ei tule koskaan valmiiksi, mutta olemme siinä mielessä kiitollisessa tilanteessa, että korkeakoulujen ja työelämän väliset yhteydet ovat tiiviit. Se on edellytys hyvälle yhteistyölle ja yhteiskunnalliselle vaikuttavuudelle.

Heikki Holopainen

elinkeinopoliittinen asiantuntija, tutkimus- ja korkeakoulupolitiikka

Sivistystyönantajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat