Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsykokeissa pitäisi voida vastata anonyymisti

Vastauksiin merkittäisiin henkilökohtainen numerotunnus. Tehtävien tarkastaja ei näkisi vastaajan henkilötietoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Leena Halila puolusti yliopistojen pääsykokeita (HS 3.6.) sekä tehokkuudella että oikeudenmukaisuudella.

Oikeustieteen alalla tehokkuutta luo perinteisesti se, että suurin joukko tiedekuntaan opiskelemaan päässeistä on päässyt sisään vasta kolmantena hakuvuonna. He ovat siis jo opiskelleet ulkoa oppimalla aika monen tentittävän kurssin perusteet. Se nopeuttaa opinnoissa etenemistä.

Oikeudenmukaisuuden suhteen oikeustieteen pitäisi olla Suomessa pelin avaaja, koska satavuotiaassa Suomessa perusoikeuksien tulee toteutua käytännössä niin, ettei edes epäilyksille jää sijaa.

Niin kauan kuin jokaiseen vastauspaperiin kirjoitetaan nimi, henkilötunnus ja kotikunta, vastauksia tarkastavalle sensorille muodostuu puolenkymmentä kiellettyä syrjintäperustetta: vastaajan suku, sukupuoli, ikä, kieli, etninen tausta ja kotipaikka (kaupunki/maaseutu). Mitä enemmän tietoja kysytään, sitä enemmän syntyy mahdollisuuksia syrjivien mielikuvien syntymiseen.

Ulkomailla englannin kielellä tapahtuviin korkea-asteen opintoihin haetaan eri puolilta maailmaa. Kysymyksiin vastataan anonyymisti. Jokainen kokelas saa oman numeron, johon henkilötiedot liitetään vasta lopullisissa, julkaistavissa tuloslistoissa.

Tehtävien tarkastaja ei saa henkilötietoja nähtävilleen. Hän ei tiedä, kenen tunnetun tieteenharjoittajan lapsen oikeushistorian esseetä hän arvostelee.

Suomessa asianajajatutkinnon pääsykoekysymykset jaetaan numeroiduissa kirjekuorissa. Sama numero kirjoitetaan myös vastauksiin. Oma nimi yhdistyy näihin vastauksiin erillisen listan mukaan. Kokeessa on myös samat kysymykset suomeksi ja ruotsiksi sekä samat arvostelukriteerit. Kuka tahansa voi vastata kummalla kielellä tahansa.

Mallit siis ovat käytännössä olemassa, jos ne halutaan ottaa laajemmin käyttöön.

Kari Kuusisto

ekonomi, lakimies

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat