Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus vaikeuttaa Suomeen jo kotoutuneiden ihmisten elämää

Kirjeitä, joissa kerrotaan maassaolo-oikeuden päättymisestä, on toimitettu jopa vuosia Suomessa asuneille, oleskeluluvan saaneille ihmisille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallituksen turvapaikkapolitiikka aiheuttaa epävarmuutta kotimaistaan paenneiden ihmisten elämään. Suomi on nyt kääntämässä selkäänsä myös niille, jotka ovat jo saaneet täältä turvan.

Hallitus on rakentanut sisäministeri Petteri Orpon (kok) johdolla sulkeutuvaa Suomea kilpaillessaan muiden EU-maiden kanssa turvapaikan saamisen vaikeuttamisessa. Samalla se on kuitenkin kohdistanut turvapaikkapolitiikan kiristyksiä ihmisiin, jotka ovat jo saaneet Suomesta oleskeluluvan. Tämä on perusteetonta, ja lisäksi se vaarantaa maahan jo kotoutumassa olevien ihmisten tulevaisuuden.

Hallituksen päätös poistaa humanitaarisen suojelun peruste oleskeluluvasta on tullut voimaan. Ensimmäiset kirjeet, joissa kerrotaan maassaolo-oikeuden päättymisestä, on toimitettu jopa vuosia Suomessa asuneille, oleskeluluvan saaneille ihmisille. Tämä koskee Maahanmuuttoviraston mukaan noin 400:aa ihmistä.

Myös perheenyhdistämisen ehtojen kiristäminen tulee vaikeuttamaan turvapaikan tai oleskeluluvan saaneiden ihmisten elämää.

Vihreät ovat kaikissa päätöksenteon vaiheissa vastustaneet turvapaikkapolitiikan heikennyksiä. Vähintä, mitä hallitus voi tässä tilanteessa tehdä, on perua turvapaikkapolitiikan kiristykset niiden ihmisten osalta, jotka ovat jo Suomessa. Kiristyksiä ei voi perustella ”vetovoimatekijöiden” karsimisella. On myös täysin kohtuutonta ulottaa perheenyhdistämisen uusia tulorajoja alaikäisiin oleskeluluvan saaneisiin.

Kesäkuu on Suomen ja EU:n turvapaikkapolitiikan kannalta ratkaiseva kuukausi. Turvapaikanhakijoita pyrkii hengenvaarallisen Välimeren reitin kautta Eurooppaan talven jälkeen taas enemmän.

EU ei saa ulkoistaa pakolaistilanteen hoitamista ihmisoikeuksia polkevalle Turkille. EU:n ja Turkin välinen epäonninen sopimus osoittaa, että jäsenvaltioiden johtajat ovat tähän asti olleet haluttomia löytämään asiaan EU:n yhteisiä ratkaisuja. Nyt päätökset ovat välttämättömiä. Dublin-järjestelmä on uudistettava perin pohjin niin, että vastuu turvapaikanhakijoista jaetaan sitovalla ja pysyvällä tavalla jäsenmaiden kesken. Tämä olisi myös EU:n ulkorajalla sijaitsevan Suomen etu.

Ville Niinistö

vihreiden puheenjohtaja

Heidi Hautala

europarlamentaarikko (vihr)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat