Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Limuviinat lisäisivät nuorten juomista

Alkoholilain muutos olisi haitaksi nuorten hyvinvoinnille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Puistot, rannat ja kadut täyttyvät lauantaina kesäloman alkua juhlivista nuorista. Toisinaan hauskaa pidetään alkoholin voimin, vaikka nuorten alkoholinkäyttö on viime vuosina vähentynyt. Miten hyvän kehityksen käy, jos alkoholilain uudistus tuo limuviinat kauppojen hyllyille?

Vastausta ei tarvitse hakea kaukaa. Saksassa alaikäisten kuluttamien limuviinojen määrä lisääntyi voimakkaasti useana vuotena peräkkäin, kun limuviinoja oli kaupoissa runsaasti tarjolla. Valtio ryhtyi hillitsemään kulutusta vuonna 2004 nostamalla limuviinojen veron noin nelinkertaiseksi verrattuna muihin alkoholijuomiin.

Tästä huolimatta Suomessa aiotaan sallia muunkin kuin käymisteitse valmistetun alkoholin myynti kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeilla. Samalla prosenttiraja nostetaan 4,7:stä 5,5:een.

Kun entistä vahvempaa alkoholia myydään entistä useammassa paikassa, alkoholin kulutus kasvaa – myös alaikäisillä. Alkoholia saa tulevaisuudessakin myydä vain yli 18-vuotiaille, mutta lienee naiivia ajatella, että kaikkialla ollaan yhtä tarkkoja ikärajojen suhteen kuin limuviinoja nyt myyvässä Alkossa.

Kauppojen alkoholivalikoiman laajentamista perustellaan esimerkiksi sillä, että muutos parantaisi kotimaisten panimoiden kannattavuutta. Vaikka kaupoissa saisi myydä vastakin vain olutta, siideriä ja muita käymisteitse valmistettuja juomia, olisiko se panimoille suuri tappio? Limuviinojen valmistaminen ei ole ainakaan nykyisin niiden myyntivaltti.

Hallituspuolueiden kompromissiesityksen tuomat alkoholilain muutokset eivät ole parantamassa nuorten hyvinvointia.

Kristiina Hannula

toiminnanjohtaja

Ehkäisevä päihdetyö Ehyt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat