Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi lääkitys näyttää olevan ainoa käypä hoitomuoto yhteiskunnassamme?

Puolisoni pyysi lyhyttä sairauslomaa, joka evättiin, koska hän ei halunnut aloittaa mielialalääkitystä, kirjoittaa nimimerkki Emokarhu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Asiakaspalvelussa toimiva puolisoni on jo monen vuoden ajan kärsinyt työuupumuksesta johtuvasta keskivaikeasta masennuksesta ja stressioireista. Haimme apua työterveyslääkäristä jo sairauden alkuvaiheessa. Puolisoni toivoi keskusteluterapiaa ja halusi aktiivisesti itse vaikuttaa terveytensä kohentumiseen muun muassa liikkumalla luonnossa.

Puolisoni pyysi lyhyttä sairauslomaa, joka evättiin, koska hän ei halunnut aloittaa mielialalääkitystä. Lääkärin mukaan ”ei se kotona makailemalla parane”, on tärkeää tehdä töitä. Sairausloma ei tullut kysymykseen, mutta laitoshoitoon olisi kyllä päässyt. Ymmärrettävästi puolisoni kieltäytyi. Vaihtoehtoja ei tarjottu.

Puolisoni hakeutui ryhmään, jonka tarkoituksena oli opettaa hallitsemaan masennusta. Koska ryhmä kokoontui arkisin työaikana, työpäivät pitenivät. Työmatkat, oman ajan puute ja työ, jossa kohtaa päivittäin päihdeongelmaisia sekä aggressiivisia ihmisiä, rasittivat entisestään. Terapia olisi tullut niin kalliiksi, että meillä ei ollut siihen varaa edes tukien kanssa.

Joka taholta, mistä haimme apua, tarjottiin ratkaisuksi ainoastaan lääkitystä. Kohtelu lääkärien ja hoitajien puolelta tuntui usein alentavalta ja vähättelevältä. Puolisoni yritti jopa vaihtaa alaa ja kouluttautua uudelleen, mutta opiskelupaikka jäi saamatta.

Kumppanin ahdinko painaa kaikkia saman katon alla olevia. Nyt, kolmannen vuoden kohdalla, puolisoni myöntyi mielialalääkkeitten aloittamiseen, vaikka ajatus lääkityksestä tuntuu vastenmieliseltä ja pelottavalta. Myönnyttyään lääkehoitoon kumppanini sai heti sairauslomaa.

Lääkäreiden asenne ihmetyttää meitä. Miten työ voi parantaa, jos se on sairauden aiheuttaja? Miksi se, että haluaa parantua ja voimaantua itse, tuntuu olevan väärin? Puolisoni tarkoitus ei koskaan ole ollut makailla kotona. Miksi lääkitys näyttää olevan ainoa käypä hoitomuoto yhteiskunnassamme?

Emokarhu

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat