Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn tekeminen on tärkeä osa mielenterveyspotilaan kuntoutumista

Tutkimusten mukaan mielenterveyskuntoutujien tilaa parantaa se, että he kokevat olevansa aidosti tärkeitä, kirjoittaa työvalmentaja Mika Lille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Psykiatrit Jyrki Korkeila ja Jukka Kärkkäinen kirjoittivat työnteon kuntouttavasta merkityksestä skitsofrenian hoidossa (HS Vieraskynä 1.6.). Skitsofrenia on yleensä melko vaikea sairaus, mutta ajoissa aloitetun kuntoutuksen ansiosta moni voi pystyä tekemään ainakin osa-aikatyötä.

Olen työskennellyt sellaisten ihmisten kanssa, joilla on vaikeita mielenterveyden ongelmia, ja huomannut, miten osa-aikatyön tekeminen voi parantaa mielenterveyskuntoutujan tilaa hyvinkin nopeasti.

Tutkimusten mukaan Suomessa on yli 35 000 osa-aikatyökykyistä ihmistä. Heistä moni on mielenterveyskuntoutuja. On tärkeää, että jokainen voi osallistua yhteiskuntamme toimintaan omalla panoksellaan.

Työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi tänä vuonna voi ansaita eläkkeen lisäksi noin 740 euroa kuussa. Se ei vaikuta työkyvyttömyyseläkkeen määrään.

Kuntoutusta on saatava mielenterveyspalveluihin lisää. Esimerkiksi monet nuoret toivovat 24/7-palveluja, kuten nettikeskusteluja ammattiauttajien kanssa. Työn tekeminen omien voimavarojen mukaan kohentaa yleensä nopeasti kuntoutujan tilaa.

Mielenterveysongelmien hoitokustannukset kasvavat joka vuosi, mutta tutkimusten mukaan jokainen mielenterveyden hoitoon sijoitettu euro tulee takaisin moninkertaisena hyötynä jo yhdessä vuodessa.

Myös omaisten jaksamista on tuettava, kuten psykiatrit kirjoittivat. On myös panostettava siihen, että avun hakeminen mielenterveyden ongelmiin ei saa olla enää mikään häpeän aihe. On erittäin tärkeää, että jokainen kokee olevansa aidosti osa yhteiskuntaa.

Tutkimusten mukaan mielenterveyskuntoutujien tilaa parantaa se, että he kokevat olevansa aidosti tärkeitä. Työn tekeminen on siis nähtävä vastedes yhä tärkeämpänä osana mielenterveyteen liittyvää kuntoutusta.

Mika Lille

työvalmentaja, syrjäytymiseen erikoistunut ammattilainen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat