Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Yrittäjien Pentikäinen HS:n mielipidepalstalla: Yrittäjät haluavat tasavertaista sopimista

Hallituksen pitää edistää sellaista lainsäädäntöä, joka mahdollistaa laajan työpaikkasopimisen ja sitä kautta yritysten mahdollisuudet menestyä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Mikael Pentikäinen
Mikael Pentikäinen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääkirjoituksessa (HS 3.6.) toistettiin uskollisesti työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen tulkintoja työpaikkasopimisesta.

Käsittääkseni kukaan ei ole tehnyt sopimuksista laadullista analyysia työpaikkasopimisen kannalta. Suomen Yrittäjät on pyytänyt työehtosopimuksia, mutta niitä ei ole toimitettu, vaikka sekä hallitus että EK ovat luvanneet. Siksi on mahdoton arvioida, miten asia on oikeasti edennyt.

Suomen Yrittäjät on ilmoittanut, että se haluaa edistää paikallista sopimista siten, että sopijaosapuoli voisi olla luottamusmies, koko henkilöstö tai sen edustaja. Tämä ei ole kelvannut, vaan osapuoleksi on käynyt vain ammattiliittoon kuuluva ja sen jäsenten valitsema luottamusmies. Miksi, sitä ei ole kerrottu. Ehkä kyse on vallasta.

Suomen Yrittäjät haluaa edistää työpaikkasopimista laajasti, koska yritykset eivät voi menestyä nopeasti muuttuvassa kansainvälisessä kilpailussa, jos ei ole mahdollisuutta laajaan paikalliseen sopimiseen. Siihen hallituksen kompromissi ei anna eväitä.

Esitykseen sisältyy lisäksi seuraavia suuria ja periaatteellisia ongelmia.

Se ei ratkaise työpaikkasopimisen suurta tarvetta. Sopimista pitäisi lisätä enemmän kuin ollaan tekemässä kasvun ja työttömien vuoksi. Se ei riitä toteuttamaan hallituksen omia tavoitteita.

Se edistää rakenteellista syrjintää suosimalla järjestäytyneitä työntekijöitä ja asettamalla eriarvoiseen asemaan työntekijät sen mukaan, kuuluvatko he liittoihin. Syrjintä on vastoin yrittäjäliikkeen arvoja.

Se kasvattaa entisestään järjestövaltaa yleissitovassa pk-yrityskentässä. Se lisää työelämän sääntelyn sekavuutta.

Se pakottaa työntekijöitä järjestäytymään, jos halutaan sopia. Emme voi ajatella pk-yrityksiin tilannetta, jossa työnantaja joutuu patistamaan työntekijöitään järjestäytymään, jotta voidaan sopia. Se ei anna mahdollisuutta sopia koko henkilöstölle.

Se on ongelmallinen perustuslain yhdistymisvapauden ja yhdenvertaisuuden kannalta.

Se lukitsee todennäköisesti pitkällä aikavälillä pk-kenttään ongelmallisen sopimismallin.

Olemme kysyneet myös yrittäjäkentän palautetta ehdotukseen. Palaute on ollut erittäin kielteistä.

Suomi tarvitsee työpaikkasopimista. Hallituksen pitää edistää sellaista lainsäädäntöä, joka mahdollistaa laajan työpaikkasopimisen ja sitä kautta yritysten mahdollisuudet menestyä. Se on tärkeää kansakunnan kestävän hyvinvoinnin vuoksi.

Mikael Pentikäinen

toimitusjohtaja

Suomen Yrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat