Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisissakin on nopeita synnyttäjiä

Lapsi syntyi alle puolen tunnin kuluttua sairaalaan tulosta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on kirjoitettu synnytyksistä.

Minun ensisynnytykseni aikaan yli 20 vuotta sitten Kätilöopistolla kehotettiin seuraamaan supistusten väliä. En voihkinut tai irvistellyt, jolloin ilmeisesti otaksuttiin, että supistuksia ei ole tai niiden väli on hyvin harva, vaikka supistukset olivat jo lähes taukoamattomat. Tilanne oli siis samankaltainen kuin nimimerkillä Rauhallinen (HS Mielipide 3.6.).

Onneksi kätilö tutki tilanteeni ennen synnytysvuodeosastolle siirtämistä ja vaihtoi määränpääksi synnytyssalin. Synnytyksen jälkeen toinen kätilö pahoitteli, ettei osannut kuvitella ensisynnytyksen sujuvan Suomessa niin nopeasti.

Seuraava synnytys eteni niin nopeasti, ettemme soitelleet minnekään vaan lähdimme heti sairaalaan. Matka-aika oli vain 30 minuuttia, mutta perille päästyämme supistukset tulivat 3 minuutin välein. Minut kiidätettiin suoraan synnytyssaliin, ja lapsi syntyi alle puolen tunnin kuluttua sairaalaan tulosta.

Olen kuullut vieläkin nopeammista synnytyksistä. Ne eivät siis ole harvinaisia kantasuomalaisillakaan. Täällä pääkaupunkiseudulla on maan suurin väestötiheys, jolloin nopeita synnyttäjiä on lukumääräisesti enemmän kuin harvaan asutussa pohjoisessa, jossa synnyttäjät siirtyvät sairaalapaikkakunnalle pahimmillaan jo viikkoja ennen laskettua aikaa odottamaan synnytystä. Etelä-Suomessakin matkasynnytykset siis lisääntyvät synnytyssairaalaverkon harventuessa, mitä olen seurannut tulevia synnyttäjiä säälien.

Tiina Höyhtyä

geriatri, Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat