Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Penkit, puut ja puistotiet saavat kyytiä Lauttasaaren pohjoisosissa

Lauttasaaren pohjoisosissa eli Länsiväylän pohjoispuolella olevat alueet ovat arvokkaita viheralueita, kirjoittaa Markku Syrjänen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vuonna 1971 ranskalainen, mutta Monacoa edustanut Séverine voitti Eurovision laulukilpailut kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Kappaleesta tehtiin myös suomenkielinen versio, jonka levytti Carola. Se alkaa: ”Luona penkin on tuo puu ja puistotie, kaiken muun vei aika – luulen.”

Nyt myös penkit, puut ja puistotiet saavat kyytiä ainakin Lauttasaaren pohjoisosissa eli Länsiväylän pohjoispuolella olevilla alueilla, jos nyt käsittelyssä oleva Helsingin yleiskaava hyväksytään. Sen mukaan Länsiväylä ”bulevardisoitaisiin” ja tämän ”bulevardin” varteen ollaan kaavoittamassa massiivista täydennysrakentamista. Tämä merkitsisi kaiken Länsiväylän pohjoispuolella olevan luonnonvaraisen alueen tuhoamisen lisäksi perinteikkään Pyrkän (Lauttasaaren Pyrintö) urheilukentän siirtämistä toiseen paikkaan ja laajoja meren täyttöjä.

Helsingin kaupunkisuunnittelun virastopäällikkö Mikko Aho totesi ”bulevardisointia” koskevassa mielipidekirjoituksessaan (HS 16.3.): ”Samalla voidaan säästää arvokkaita viheralueita.” Tähän liittyy kuitenkin se ongelma, että mikä on arvokas viheralue ja kuka tai ketkä sen arvosta päättävät.

Lauttasaaren pohjoisosissa eli Länsiväylän pohjoispuolella olevat alueet ovat arvokkaita viheralueita, koska niiden luontotyyppi on sisäsaaristoa, mutta linnuntietä vain yhden kilometrin päässä sijaitsevat Lauttasaaren etelärannat ovat ulkosaaristoa. Tällaista kontrastia ei juuri muualla ole.

Bulevardisointi perustuu ajatukseen, että metron tulo ja nopeusrajoituksen laskeminen 80:stä 50:een kilometriin tunnissa ratkaisevasti vähentäisivät autojen määrää Länsiväylällä. Kuitenkin projektipäällikkö Janne Wikström liikennevirastosta sanoo (Tekniikka & Talous 20.5.): ”Länsimetron ei sinänsä uskota vähentävän henkilöautoja Länsiväylällä, vaan toiveena on määrän kasvun loiventuminen. Nykyisin henkilöautoja kulkee Länsiväylää päivittäin noin 80 000. Vuonna 2035 määrä olisi jo liki 90 000 – metrosta huolimatta.”

Mitä nopeusrajoituksen vaikutukseen tulee, kokemusteni mukaan nopeusrajoitus Länsiväylällä on jo nyt ruuhka-aikoina 0 kilometriä tunnissa: aamuruuhkassa jonot seisovat ainakin Otaniemen liittymästä asti.

Talvella todettiin, että Mannerheimintien varrella olevaa entistä Finnairin pääkonttoria ei voida saneerata asunnoiksi, koska liikenteen aiheuttamat ilmansaasteet ovat aivan liian suuria. Kuitenkin Länsiväylän liikennemäärät ovat paljon suuremmat kuin Mannerheimintiellä. Kuka haluaisi asua tällaisen ”bulevardin” varrella? En ainakaan minä.

Markku Syrjänen

professori emeritus

Lauttasaari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat