Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen sektori on jo osoittanut tehokkuutensa

Nyt julkisen sektorin odotetaan luovan markkinoita. Tämä on dramaattinen murros.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) mukaan yhteiskunnassamme demonisoidaan markkinoita (HS Kotimaa 28.5.). Yksityisen sektorin yhteydessä hän puhuu tehokkuudesta ja laadusta. Miksi näitä väitteitä ei tarvitse todentaa?

Sote-palveluntuottajien määrän moninaistuessa järjestelmä pirstaloituu. On luotava uusi byrokratia – kilpailutus- ja valvontaorganisaatio. Jo tilaaja–tuottaja-mallit ja palvelusetelit ovat etäännyttäneet tilaajan asiakkaasta ja tehneet valvonnasta vaikeampaa.

Väitänkin, että yhteiskunnassamme demonisoidaan julkista sektoria ja ihannoidaan markkinoita perusteetta. Markkinoistaminen lisää eriarvoisuutta ja hallitsemattomia kustannuksia. Yhtiöt nostattavat hintoja tavalla tai toisella – aito kilpailu on myytti. Yritysten tehtävä on tuottaa voittoa. Vain julkisen sektorin tai yleishyödyllisten järjestöjen toimintaan sopii, ettei voittoa tavoitella. Lisäksi osa julkisesta rahasta tulee valumaan sote-yhtiöiden markkinointiin, kun asiakkaista kilpaillaan näyttävin mainoksin.

Laaja julkinen sektori luotiin suojaamaan kansalaisia markkinahäiriöiltä. Nyt julkisen sektorin odotetaan luovan markkinoita. Tämä on dramaattinen murros. Rahaa tavoittelevat tahot eivät saisi olla vaikuttamassa näin valtaviin yhteiskuntapolitiikan kysymyksiin.

Mietitäänpä esimerkkejä. Vuokra-asuntojen hinnat ovat kohonneet pitkittyneen laman aikana, vaikka hintataso on muutoin polkenut paikoillaan. Yleishyödyllisiksi aikoinaan perustetut asuntoyhtiöt tekevät osin julkisella rahalla merkittävää voittoa – Kelan asumistukimenot kasvavat vuosittain. Myös julkista perua olevat yhtiöt nostattavat tulostaan entisen isäntänsä kautta.

1990-luvun laman jälkeen tehtiin kallis virhe, kun eriytettiin ansio- ja pääomatuloverotus. Esimerkiksi lääkäreille tuli kannattavaksi myydä työtään yhteiskunnalle yhtiöidensä kautta. Lääkäripulaa paikattiin kalliilla vuokralääkäreillä.

Nyt päivätyö työterveysyhtiössä tai vain osa-aikatyö riittää mukaviin ansioihin. Lääkäripula ei ole helpottanut, ja yhteiskunta joutuu lisäämään koulutusta. Osa lääkärikunnasta ajaa koko julkisen sektorin yhtiöittämistä – omia etujaan.

Pohjoismaiden laaja ja tehokas julkinen sektori on se tekijä, joka on erottanut meidät maailman maista niin, että olemme pärjänneet missä tahansa kansainvälisessä vertailussa taloudellisin ja sosiaalisin mittarein. Vahva sosiaalinen tasaus tulonjako- ja palvelujärjestelmineen on tarkoittanut, että meillä perhetausta on kaikkein vähiten määrännyt yksilön tulevaisuutta.

Samalla yrityksille on tarjottu maailman koulutetuin ja tervein työvoima, toimiva infra sekä hallinto, joka kaavoittaa, rahoittaa ja on kuitenkin hyvin ennustettava. Markkinoistaminen on suuri koeasetelma, jonka hintana voi olla saavutetun vakaan yhteiskuntajärjestelmän hukkaaminen.

Markkinoistamiseen liittyvät riskit on koottu esimerkiksi tutkija Olli Karsion artikkeliin teoksessa Sosiaalipolitiikan lumo. Tutkimustietoa löytyy helposti. Tutkijat olisivat ilmaisia konsultteja, jotka tuntevat kansainväliset kokemukset ja joilla ei ole pelissä rahallista intressiä.

Satu Ojala

sosiaalipolitiikan tutkijatohtori

Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat