Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö viljelijöiden siirtyä ”viherrettyyn” tuotantoon?

Herää kysymys, onko meillä enää perusteltua syytä kannustaa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ykköspilarin mukaista voimaperäistä ja ylituotantoa pönkittävää tuotantopolitiikkaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maatalouspoliittisessa keskustelussa puurot ja vellit näyttävät vuodesta toiseen menevän pahoin sekaisin. Ehkä kaikkein yleisimmin esitetty väite on, että maatalouden ahdinko vaarantaa elintarviketuotantoa koskevan huoltovarmuuden.

Huolimatta maataloustulon kulloisestakin kehityksestä tämä elinkeino on riippuvainen sellaisten keskeisten tuotantopanosten kuin polttoaineiden, koneiden, laitteiden ja lannoitteiden tuonnista. Yhtä haavoittuva on maataloustuotteita jalostava elintarviketeollisuus, jonka laitteisto on pääosin ulkoa tuotua. Niin sanottu huoltovarmuus on siis varsin suhteellinen käsite.

Mitä tulee maan peltopinta-alaan, se on vuosikymmenet pysytellyt kahden miljoonan hehtaarin tasolla. Huolimatta tilojen kokonaismäärän supistumisesta meillä ei ole koskaan ollut mitään viljelymaan ylitarjontaa. Peltomaan markkinahintojen ja vuokrien nousu kertoo päinvastoin siitä, että maatalouden tuotantopohjan murenemisesta ei ole pelkoa.

Komparatiiviseen etuun nojaavassa kansainvälisessä työnjaossa Suomen maataloudella on käsissään heikot kortit. Viljelijöiden tulojen jatkaessa laskuaan herääkin kysymys, onko meillä enää perusteltua syytä kannustaa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ykköspilarin mukaista voimaperäistä ja ylituotantoa pönkittävää tuotantopolitiikkaa.

Kun sekä kansallisesta että yhteisön maksamasta tuesta kaksi kolmannesta valuu muualle kuin maatalousyrittäjän taskuun, voisiko yhteisen maatalouspolitiikan toisen pilarin mukainen laajaperäinen ja ympäristöystävällinen, ”viherretty” tuotantofilosofia tarjota turvallisemman toimintaympäristön arvokasta työtä tekevälle suomalaisviljelijälle?

Martti E. O. Korpela

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat