Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mieheni otti vauvan vastaan kodinhoito­huoneessamme – neuvolan pitäisi valmistaa kotisynnytyksiin

Äitiysneuvolassa tulisi raskauden aikana valmistaa vanhempia myös mahdollisiin koti- ja matkasynnytyksiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matkasynnytykset ovat yleistyneet pääkaupunkiseudulla (HS Kotimaa 2.6.). En ole joutunut kokemaan matkasynnytystä, mutta tunnen suurta sympatiaa näitä perheitä kohtaan.

Synnytin toisen lapseni ennakoimattomasti kotonani aviomieheni avustuksella. En pidä tilannetta hienona tai ihmeellisenä, vaan haluan jakaa kokemukseni siksi, että mielestäni äitiysneuvolassa tulisi raskauden aikana valmistaa vanhempia myös mahdollisiin koti- ja matkasynnytyksiin.

Jokainen synnytys ja sen eteneminen on erilainen – näin meille äideille ainakin neuvolassa kerrotaan. Miksi synnytyssairaalaan soitettaessa tämä usein unohdetaan ja vähätellään äidin omaa kokemusta?

Soittaessani synnytyssairaalaan minulle sanottiin, että ”nyt kuulostaa siltä, ettei synnytyksesi ole alkanut – mene kylpyyn ja ota pari Panadolia”. Näin siitä huolimatta, että supistusten väli oli 5–10 minuuttia ja supistukset voimistuivat koko ajan. Lapsivesikin oli mennyt. Kotoamme sairaalaan on matkaa vajaa kilometri, eli matka ei ollut meillä ongelma.

Tunsin, että synnytys oli käynnissä. Tästä huolimatta meitä ei haluttu ottaa sairaalaan, jonne kuitenkin päätimme melko pian lähteä. Emme ehtineet. Olimme ulko-ovella, kun ponnistuksen tunteen vuoksi oli pakko mennä viereiseen kodinhoitohuoneeseen vessaan, katsoa alas ja todeta näkevänsä jotain sinipunaista. Luulin sitä verimöykyksi, mutta kuulin sitten mieheni suusta, että se oli vauvan pää. Mieheni kysyi, pystyinkö menemään makuulle.

Hullunkurista tilanteessa oli vielä se, että mieheni kääriessä hihojaan hän yritti samalla soittaa hätäkeskukseen, josta vastattiin, että ”kaikki linjamme ovat valitettavasti varattuja”. Insinöörintaidoilla vauva sitten otettiin vastaan maailmaan.

Kun hätäkeskuksesta lopulta vastattiin, meitä ohjeistettiin, että vauva tulee pestä, mutta napanuoraa ei saa leikata. Makaa siinä sitten lattialla napanuora vauvassa kiinni ja pese vastasyntynyt lapsi. No, nämä jäivät tekemättä. Ehdottaisin, että hätäkeskuksen ohjeistusta päivitettäisiin kotisynnytysten osalta. Lopulta saimme oikein palokunnan paikalle ambulanssin kera. Perillä sairaalassa saimme hyvää hoitoa.

Meillä oli onnea, koska komplikaatioita tai suurta verenvuotoa ei ollut. Toisinkin olisi voinut käydä. Näin jälkikäteen voidaan tietysti sanoa, että olisi pitänyt lähteä sairaalaan aiemmin eli luottaa omiin tuntemuksiin. Kolmannen lapsemme kohdalla näin teimmekin, eli jotain tuli opittua. Pyytäisin kuitenkin neuvolaa opastamaan meitä vanhempia, miten toimia, jos vauva syntyy kotona tai matkalla sairaalaan.

Kiitollinen lapsistaan

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat