Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaisissa tv-ohjelmissa osataan käyttää musiikkia ja ääntä harkiten

Meillä ei ymmärretä, että hiljaisuus on joskus monin verroin tehokkaampaa kuin aggressiivisesti lähes koko ajan mukana kulkeva musiikki, kirjoittaa Liisa Lundell.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Matti Seppänen kritisoi (HS Mielipide 30.5.) osuvasti televisio-ohjelmien taustamusiikkia. Ilmiö on todellakin jo ongelma. Keskittyminen itse ohjelmaan häiriintyy, kun ärsytysmittari alkaa näyttää punaista päällekäyvän musiikin tai ”musiikin” estäessä puheen ymmärtämisen.

Asiaa pahentaa vielä se, että nykyisin moni nuorehko näyttelijä artikuloi huonosti ja vivahteettomasti.

Maassamme on yli miljoona eläkeläistä, joista monella on huono tai ainakin alentunut kuulo. Heille kotimaisten ohjelmien seuraaminen on vielä monin verroin vaikeampaa kuin muille.

On pakko todeta, että taas muualla osataan. Ei voi kuin ihailla, miten taidokkaasti, harkiten ja erilaisia tunnelmia myötäillen ruotsalaiset, tanskalaiset ja norjalaiset käyttävät musiikkia ohjelmissaan – tai ovat lähes kokonaan käyttämättä. Näitä pohjoismaisia ohjelmia onkin nautinto katsoa. Meillä ei ymmärretä, että hiljaisuus on joskus monin verroin tehokkaampaa kuin aggressiivisesti lähes koko ajan mukana kulkeva musiikki. Tämä koskee erityisesti luonto-ohjelmia: nämä pitäisi rauhoittaa vain luonnon omille äänille – tai äänettömyydelle.

Viime syksynä ilmestyi elokuvalle omistettu HS:n Teema-lehti. Yksi juttu oli erityisen mielenkiintoinen. Siinä avattiin Napapiirin sankarit 2 -elokuvan lopputekstit eli kerrottiin lyhyesti henkilö henkilöltä jokaisen osuus elokuvan teossa. Hieno oivallus kertoa katsojille, mitä loputtoman tuntuisten lopputekstien taustalla häärivät ihmiset oikeasti tekevät.

Yksi erottui joukosta: äänittäjä. Hänen kohdallaan luki näin: ”Taltioi äänet ja varmisti, ettei dialogi huku tuulen tai liikenteen ääniin.” Eikä siinä vielä kaikki: tämän lisäksi vielä jälkiäänitys ja miksaus -henkilö ”äänitti studiossa jälkikäteen nauhoitetun dialogin”. Vielä kerrottiin, että ”joskus dialogia joudutaan äänittämään uudestaan esimerkiksi tuulen vuoksi”.

Mykistyin täysin. Jos jossain produktiossa ollaan näin tarkkoja siitä, että dialogi kuuluu hyvin, miksi niin yleisesti päädytään nimenomaan häiritsemään sitä?

Aihe pulpahtaa aika ajoin pinnalle, mutta keskustelua ei oikein näytä syntyvän. Alan ammattilaisetkin ovat hipihiljaa. Miksi?

Liisa Lundell

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat