Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkanimityksissä on sopupelin piirteitä

Kyseessä saattaa olla teatteriesitys eikä oikeudenmukainen ja tasapuolinen valinta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Poliittiset virkanimitykset herättävät yleensä paheksuntaa, ja niistä on keskusteltu paljon vuosien varrella. Vähemmälle huomiolle on jäänyt valtionhallinnon oman väen suosiminen virkanimityksissä.

Ministeriöissä muodostuneen käytännön mukaan virkaan nimitetään lähinnä sopiva ja viralliset vaatimukset täyttävä henkilö organisaation sisältä. Näin halutaan palkita omaa väkeä ja varmistua siitä, että työntekijät pysyvät lojaaleina ylimmälle johdolle.

Valtionhallinnon ylimmän johdon ja johtavat virkamiehet nimittää virkoihin valtioneuvosto tai tasavallan presidentti. Nimittämisestä säädetään valtion virkamieslaissa.

Nimittämisen valmistelu hoidetaan ministeriössä. Valtiovarainministeriön ohjeen mukaan tehtäviin pyritään valitsemaan niihin ansioitunein työntekijä. Merkillistä on, että virkaan valitut löytyvät miltei aina ministeriöiden tai virastojen sisältä. Kun valtioneuvosto päättää nimeämisestä virkaan, ministeriön on laadittava muistio, jossa perustellaan valintaa. Muistiossa voidaan sopivasti painottaa hakijoiden eri ominaisuuksia, jotta toivottu ehdokas tulee valituksi.

Valtioneuvosto on vuoden alusta toukokuun lopulle tehnyt 70 virkanimitystä. Näihin ei ole luettu presidentin tekemiä nimityksiä. Virkaan nimitetyistä 57 tuli organisaation sisältä – yli 80 prosenttia valituista. Väitän, ettei tämä ole tilastollinen poikkeama vaan valtionhallinnon tapa. Tämä menettely ei myöskään edistä virkakiertoa eri ministeriöiden tai virastojen välillä.

Ennen virkanimityksiä ministeriöt teettävät myös yksityisillä konsulteilla henkilöarvioita, jotka kestävät ainakin yhden työpäivän. Hakijat saavat erilaisten soveltuvuustestien lisäksi vastata mitä eriskummallisimpiin kysymyksiin, joilla yritetään määritellä hakijan persoonallisuutta. Kärkiehdokkaista teetetään vielä selvitykset suojelupoliisilla.

Virkanimitykset saattavat pahimmassa tapauksessa kestää kuukausia, vaikka ministeriön tai viraston johto on jo etukäteen päättänyt, kuka organisaation sisältä tulisi valita. Kyseessä saattaa olla teatteriesitys eikä oikeudenmukainen ja tasapuolinen valinta.

Millä tavoin virkanimityksiä tulisi kehittää, jotta valtion rekrytointi olisi tasapuolista ja parhaimmat kyvyt tulisivat valituiksi maan johtaviin virkoihin?

Virkanimitykset tulisi siirtää ministeriöiden toimivallasta valtioneuvoston kanslian alaisuuteen. Tämä vähentäisi ministeriöiden mahdollisuuksia suosia omia työntekijöitään ja tehostaisi nimeämisprosessia. Tällöin virkanimityksiä hoitaisivat pelkästään asiaan valitut henkilöstöasiantuntijat, jotka seuloisivat objektiivisesti parhaat ehdokkaat virkoihin.

Lisäksi hakemusvaiheessa voisi harkita siirtymistä nimettömään työnhakuun, jossa työnhakijan nimi ja kuva salataan työhönottohaastatteluun kutsujilta. Itse haastattelussa hakija esiintyisi tietenkin omalla nimellään ja kasvoillaan. Tällöin vain parhaat hakijat pääsisivät haastatteluun eikä ketään suosittaisi suhteitten perusteella.

Martin Andersson

valtiotieteiden maisteri

yli 20 vuotta valtion virkamiehenä

Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat