Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheen hajottamista ei voi perustella lapsen edulla

Kolmen kuukauden ikäisen vauvan ja kolmevuotiaan lapsen etu on saada elää molempien vanhempiensa kanssa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kotimaansivuilla (HS 5.6.) irakilaisperheen äidin ja  kolmevuotiaan tyttären saamasta käännytyspäätöksestä. Perheen isälle on myönnetty turvapaikka ja oleskelulupa. Isän kanssa Suomeen saa toistaiseksi jäädä perheen kolmen kuukauden ikäinen vauva.

Juttuun haastatellun maahanmuuttoyksikön johtajan mukaan lapsen etu otetaan huomioon käännytyspäätöksissä. Asiaan on kuulemma viime vuosina kiinnitetty entistä enemmän huomiota.

Lapsen etuun vetoaminen on tuttua erityisesti eroperheisiin liittyvästä keskustelusta, jossa sitä on aiemmin käytetty runsaasti lyömäaseena milloin minkäkin näkökannan puolustamiseksi. Onneksi tästä on hiljalleen päästy. Julkisen ja kolmannen sektorin pääosin erittäin korkeatasoisessa eroperhetyössä on muodostunut syvällinen ymmärrys siitä, mitä lapsen hyväksi ponnistelu tarkoittaa.

Nyt lapsen etuun vetoaminen on siis rantautunut myös oleskelulupa- ja perheenyhdistämiskeskusteluun. Tämä on pöyristyttävää eritoten, kun sillä perustellaan perheen hajottamista.

Jos päätös irakilaisperheen äidin ja kolmevuotiaan esikoistyttären käännyttämisestä pannaan täytäntöön, on syytä tunnustaa ääneen – kuten lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila HS:n jutussa totesi –, että olemme Suomessa irtautumassa lapsen oikeuksien sopimuksesta.

Äidin ja kolmevuotiaan lapsen erottaminen isästä ja vauvasta ei palvele lapsen eikä perheen etua. Sen sijaan se vahvistaa ajatusmallia, jonka mukaan Suomessa lapsella on oikeuksia vain siinä tapauksessa, että hän ja hänen vanhempansa ja omaisensa ovat riittävällä tavalla suomalaisia tai suomalaisen oikeusjärjestelmän tunnustamia.

Kaikki tutkimus- ja asiantuntijatieto vahvistaa, että lapselle on hyväksi saada säilyttää yhteys molempiin vanhempiinsa. Vain poikkeustilanteissa, joihin liittyy esimerkiksi vakavaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa, lapsi hyötyy yhteyden katkaisemisesta.

Tätä taustaa vasten on käsittämätöntä esittää, että irakilaisperheen tapauksessa käännytyspäätöksen perusteissa olisi otettu huomioon lapsen etu. Ei ole. Kolmen kuukauden ikäisen vauvan ja kolmevuotiaan lapsen etu on saada elää molempien vanhempiensa kanssa.

Anna-Maija Castrén

dosentti, yliopistonlehtori (ma.)

Itä-Suomen yliopisto

Petteri Eerola

tutkijatohtori, Tampereen yliopisto

Marjo Kuronen

sosiaalityön professori

Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat