Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alennetusta nopeusrajoituksesta pitäisi määrätä maksu urakoitsijalle

Autoilijoiden valvonnan lisäämisen sijasta tulisi keskittyä työalueiden nopeusrajoitusten järkeistämiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tiehallinnon entinen pääjohtaja Jukka Hirvelä toi mielenkiintoisen mausteen tietyöalueiden nopeusrajoituksia koskevaan keskusteluun (HS Mielipide 5.6.): urakoitsijoilla ei ole motivaatiota pitää nopeusrajoituksia järkevinä ja todellisen vaaran mukaisina.

Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuisi, jos Suomeen luotaisiin järjestelmä, jossa jokainen alennetun rajoituksen tunti maksaa urakoitsijalle. Tämän maksun tulisi olla merkittävä. Näin urakoitsija haluaisi häiritä liikennettä mahdollisimman vähän. Nyt työmaa-ajoneuvoa tai työntekoa näkee harvoin, ja liikennehaitta kestää pitkään.

Olen ajanut useilla tietyöalueilla Saksassa ja Yhdysvalloissa. Siellä työalue on rajattu ajourasta tehokkaasti siirrettävien betonikaiteiden avulla. Hyvinkin kapeilla kaistoilla saattaa näin olla 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus aivan työalueen vieressä. Suomessa ei vastaavaa tapahdu ainakaan Kehä III:n sisäpuolella.

Viime kesänä ihmettelin Vihdintiellä Haagan paloaseman kohdalla olleita 30 kilometrin tuntinopeusrajoituksia. Selvittelin asiaa ja sain vastauksen Helsingin kaupungin rakennusvirastosta – sanatarkasti, mutta lyhennettynä: ”Tarkastaja selvitti asiaa ja oli yhteydessä urakoitsijaan. Kyseinen urakoitsija oli tehnyt tilapäiset liikennejärjestelyt vähän turhankin hyvin. Merkit on nyt poistettu.”

Tilanteesta autoilijoille aiheutunut haitta kesti noin kolme (tarpeetonta) viikkoa. Reklamaation jälkeen normaali 50 kilometrin tuntinopeusrajoitus palautettiin. Vastaavia työalueita on pääkaupunkiseutu täynnä, myös Kehä I:n ja Kehä III:n isojen työmaiden ulkopuolella.

Autoilijoiden valvonnan lisäämisen sijasta tulisi keskittyä työalueiden nopeusrajoitusten järkeistämiseen. Vähintä olisi tilanteen salliessa huputtaa alennetut rajoitukset joka ainoa päivä työn loputtua.

Matti Kleemola

piirimyyjä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat