Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL:n apuvälinetoimintaa tarvitaan yhä

Kansallinen koordinointi apuvälineasioissa on ainoa tapa varmistaa kaikkien apuvälineen tarvitsijoiden yhdenvertainen kohtelu ja ihmisarvoinen elämä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki hiljattain ratkaisun lopettaa kokonaan apuvälinetoimintonsa säästösyistä. Apuvälinetoiminto on ollut tärkeä kansallinen apuvälineiden luokitusta ja kehittämistä koordinoiva taho, joka on toiminut sosiaali- ja terveysministeriön työrukkasena näissä asioissa.

THL on jatkanut apuvälineohjeistuksen päivitystä verkkosivuillaan tämän vuoden kevääseen asti. Nyt on käymässä niin, että tämä tärkeä työ jää tekemättä.

YK:n vammaissopimus korostaa vammaisten osallistamista sopimusvelvoitteiden toimeenpanoon. Sopimuksen artikla 20, joka käsittelee vammaisten henkilökohtaista liikkumista, edellyttää yhteistyötä nimenomaan apuvälineiden kehittämistyössä.

YK:n vammaissopimuksen voimaantulon alla ollaan yhtäkkiä luopumassa yhteistyöstä, joka on ollut ainoa tapa saada sekä vammaisten henkilöiden, apuvälinealan ammattilaisten että terveydenhuollon ääni kuuluviin. Tämä tarkoittaa käytännössä, ettei tulevaisuudessa voida varmistaa, miten vammaisten henkilöiden edustus otetaan huomioon heitä koskevissa apuvälinekysymyksissä.

Invalidiliiton kokemuksen mukaan sairaanhoitopiirien ohjeistukset ja omat ratkaisut voivat pahimmillaan rajoittaa vammaisten henkilöiden oikeuksia. Invalidiliitto on tehnyt kaksi kantelua eduskunnan oikeusasiamiehelle, kun sairaanhoitopiirit ovat rajoittaneet apuvälineiden saantia.

Tulkintavirheet ja kohtuuttomat tilanteet johtuvat useimmiten siitä, että apuvälineasetuksen sanamuoto on epäselvä. Niinpä myös Valvira ja Valtiontalouden tarkastusvirasto ovat vaatineet asetuksen selkeyttämistä. Apuvälineasioissa tarvitaan THL:n kaltaista valtakunnallista toimijaa.

Toivon, että THL arvioisi uudelleen ratkaisuaan lakkauttaa apuvälinetoiminto. Apuväline ei ole pelkkä väline tai laite, vaan laitteet lisäävät vammaisen ihmisen toimintakykyä, itsenäisyyttä ja osallisuutta. Kansallinen koordinointi apuvälineasioissa on ainoa tapa varmistaa kaikkien apuvälineen tarvitsijoiden yhdenvertainen kohtelu ja ihmisarvoinen elämä.

Henrik Gustafsson

lakimies, Invalidiliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat