Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivoksen vastuullista ylösajoa kannattaa harkita

Julkisin varoin toimintakuntoon viritetty kaivos olisi nikkelin maailmanmarkkinahintojen mahdollisesti noustessa houkutteleva kohde yksityiselle sektorille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Talvivaaran kaivoksen tulevaisuus näyttää yksiselitteisen synkältä. Jos kaivosyhtiö menee konkurssiin, kaivoksen ongelmat kaatuvat valtion syliin. Synkkää näkymää ruokkii harhaluulo, jonka mukaan valtion on suljettava kaivos ja varauduttava suljetun kaivoksen jätevesien kalliiseen ja pitkäkestoiseen puhdistukseen (HS 25.5.).

Arvio sisältää kuitenkin vaaran verovarojen entistä suuremmasta tuhlauksesta.

Hiukan yksinkertaistaen Talvivaaran kaivoksen tuotantoprosessi on kuin kiihdytetty luonnonprosessi. Matalina pitoisuuksina esiintyvät luonnon metallisulfidit hapetetaan kaivoksen bioliuotuksessa mikrobien avulla liukoisiksi metallisulfaateiksi, jotka sen jälkeen saostetaan takaisin korkean pitoisuuden metallisulfideiksi.

Metallien liukenemista tapahtuu alueen maa- ja kallioperässä luontaisestikin mutta paljon hitaammin. Jos kaivos suljettaisiin, metallit jatkaisivat liukenemistaan Kainuun runsaisiin sadevesiin. Suljetun kaivoksen jätevesien puhdistuksen olisi siis senkin perustuttava liukoisten metallisuolojen saostukseen.

Julkisen talouden kannalta keskeinen kysymys on, kumpi on pienempi: valtio-omisteisen kaivoksen taloudellinen tappio vai suljetun kaivoksen jätevesien puhdistuskustannus?

Koska kaivos prosesseineen on jo valmis, on perusteltuja syitä epäillä, että tappiollinen kaivos tulisi suljettua kaivosta halvemmaksi. Tähän viittaa myös kaivoksesta tehty optimistinen asiantuntija-arvio (HS 7.6.). Asia olisi selvitettävä silläkin uhalla, että lopputulos voi olla poliittisesti ja ideologisesti karvas kalkki: erinomaiseen toimintakuntoon pantu valtio-omisteinen tappiollinen kaivos.

Tilanne on käännettävissä mahdollisuudeksi. Kaivoksen saattaminen ympäristön kannalta ensiluokkaiseen toimintakuntoon edellyttää tutkimus- ja kehitystyötä.

Talvivaara olisi nostettavissa suomalaisen ympäristöteknologian lippulaivaksi tiivistämällä sen yhteistyötä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Julkisin varoin toimintakuntoon viritetty kaivos olisi nikkelin maailmanmarkkinahintojen mahdollisesti noustessa houkutteleva kohde yksityiselle sektorille.

Talvivaaran kaivosta ei olisi koskaan pitänyt käynnistää. Vuonna 2005 tehdyn ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä ympäristöviranomaiset huomauttivat ”hankealueen ulkopuolisten valumavesien” ja ”poikkeustilanteiden” hallinnan puutteista (Kainuun ympäristökeskuksen lausunto 30.12.2005). Siitä huolimatta kaivokselle myönnettiin lupa.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Sen, että vallitsevaan poliittiseen ilmapiiriin sopii huonosti valtionyrityksen tappiollinen pyörittäminen, ei pidä sokaista päättäjiä tuhlaamaan kansakunnan niukkoja voimavaroja.

Janne I. Hukkinen

ympäristöpolitiikan professori Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat