Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaispolitiikan seuraukset pelottavat

Inhimillisestä kärsimyksestä piittaamaton politiikka synnyttää katkeruutta Eurooppaa ja eurooppalaisia kohtaan niiden ihmisten keskuudessa, joiden elämään päätökset eniten vaikuttavat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viikonloppuna julkisuuteen nousi tieto päätöksestä, jonka mukaan turvapaikan saaneen irakilaisen miehen puoliso ja lapsi käännytettäisiin pois Suomesta. Tapaus osoittaa, kuinka tiukka pakolaisia koskeva lainsäädäntömme on. Se kuvaa myös hyvin, millaista pakolaispolitiikkaa Euroopassa laajemmin harjoitetaan.

Aikaisemmin tänä vuonna Euroopan unioni päätti ryhtyä lähettämään sen alueelle laittomasti saapuvat pakolaiset järjestelmällisesti Turkkiin – maahan, jonka ihmisoikeustilanne on pahasti retuperällä. Pakolaisten inhimillistä kohtelua ei voida varmistaa, eikä Turkin turvapaikkajärjestelmä kykene hoitamaan entisestään kasvavaa pakolaisvirtaa kunnolla.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan on olemassa merkkejä siitä, että pakolaisia palautetaan sota-alueelle, kidutukseen ja kuolemaan. Samaan aikaan ainakin Suomi leikkaa kehitysapua ja heikentää siten mahdollisuuksia parantaa oloja pakolaisten lähtömaissa.

Euroopan poliittiset johtajat ja pakolaisiin kriittisesti suhtautuvat kansalaiset eivät ota huomioon harjoitetun politiikan pitkän aikavälin vaikutuksia. Vaikuttaa siltä kuin eurooppalaiset yrittäisivät kaikin keinoin lannoittaa maaperää, jossa terrorismi kasvaa ja kukoistaa.

Käännämme selkämme hätää kärsiville ihmisille ja osoitamme päätöksillämme piittaamattomuutemme inhimillistä hätää kohtaan. Tekosyynä käytetään vuosia jatkunutta taloudellista kriisiä, jonka aiheuttamien ongelmien keskelläkin olemme globaalissa vertailussa hyvinvoiva ja rikas maanosa.

Tällainen inhimillisestä kärsimyksestä piittaamaton politiikka synnyttää katkeruutta ja vihaa Eurooppaa ja eurooppalaisia kohtaan niiden ihmisten keskuudessa, joiden elämään päätökset eniten vaikuttavat. On totta, että katkeruus ja viha eivät yksistään saa ketään ryhtymään terroritekoihin, mutta jos tulevaisuudessa terroristeja syntyy, heidän ei tarvitse hakea kohdetta Eurooppaa kauempaa.

Kysymys kuuluukin: haluammeko rakentaa maailman, jossa meitä inhotaan ja vihataan, vai pyrimmekö auttamaan hätää kärsiviä ja tekemään maailmasta sitä kautta edes hieman paremman paikan kaikille?

Juhana Toivanen

filosofian tutkija

Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat