Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osta auto tai ole ilman työtä: Työnantaja vaati hankkimaan auton, nuoren tilipussi hupeni

Kuinka niinkin iso toimija kuin Espoon kaupunki voi edellyttää työntekijöiltään oman auton käyttöä, kysyy nimimerkki Osta auto tai ole ilman työtä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nuorukainen hakeutui ammattiaan vastaavaan määräaikaiseen työhön Espoon kaupungille jokin aika sitten. Jo haastatteluvaiheessa hänelle tehtiin selväksi, että työssä vaaditaan oman auton käyttöä. Koska nuori halusi kovasti työllistyä ja saada edes tämän muutaman kuukauden määräaikaisen työn, hän joutui puun ja kuoren väliin: Pienestä tilistä olisi riitettävä asunnon vuokraan, laskuihin, elämiseen ja työnantajan vaatimuksesta myös oman auton ylläpitämiseen. Laiha tilipussi joutuisi venymään paljon.

Silti nuori päätti ottaa työn vastaan, sillä tulevaisuudessa kaikki työkokemus voisi olla hyödyksi, kun on aika taas etsiä uutta työtä. Ensimmäisen kuukauden työt hoituivat vielä joten kuten ilman autoa, mutta koko ajan ”painostettiin” auton hankintaan. Me vanhemmat saimme kunnian avata kukkaromme nyörejä, sillä mikäpä pankki myöntäisi autolainaa parikymppiselle nuorelle, joka on koeajalla uudessa, vieläpä määräaikaisessa työssä? Pikavippeihin turvautuminen olisi taas ollut aivan typerää.

Uuteen autoon ei tietenkään ollut varaa, joten markkinoilta piti ostaa käytetty kulkupeli. Työkuukausien aikana autoa joutui huoltamaan useilla sadoilla eurolla. Tämä tuntui nuoren laihassa tilipussissa.

Auton ylläpitäminen söi jokaisesta tilistä leijonanosan. Lisäksi tulivat vielä autovakuutukset – eivät ihan pikkusummia nekään.

Koska nuori ei kaikesta tästä selvinnyt, me vanhemmat jouduimme auttamaan. Toinen meistä on työkyvyttömyyseläkkeellä ja toinen oli koko kevään pitkällä sairauslomalla. Ne heikensivät taloudellista tilannettamme. Mutta onhan lastaan aina autettava! Niinpä kaivoimme kuvetta.

Nyt nuoren työsuhde on jo päättynyt. Jäljelle jäi pakolla hankittu auto, jota pitäisi nyt yrittää myydä. Muutamien kuukausien työrupeaman takia hankittu auto vei nuoren kaikki mahdolliset rahat.

Kuinka niinkin iso toimija kuin Espoon kaupunki voi edellyttää työntekijöiltään oman auton käyttöä (toki maksoi kilometrikorvaukset takautuvasti)? Eikö kaupungilla todellakaan ole tarjota kalustoa henkilökunnalleen?

Työ on todella tärkeä asia itsenäistyvälle nuorelle. Tuskin kukaan kouluttaa itseään kortistoon. Olen ymmärtänyt, että työllään pitäisi elää ja ehkä jopa elättää perhettään. Tässä tapauksessa tuo kaikki jäi vain kauniiksi haaveeksi. Tuntuu todella pahalta.

Osta auto tai ole ilman työtä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat