Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen voitaisiin perustaa villieläinten suojelualue

Susi, ahma ja karhu sekä muut villieläimet voisivat elää vapaasti ja saalistaa ilman kilpailua metsästäjien kanssa, kirjoittaa Björn Forss.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sivistysvaltion periaatteisiin kuuluu nykyisen käsityksen mukaan paitsi vapaan ja turvallisen elämän järjestäminen siellä asuville kansalaisille myös huolenpito luomakunnan muista eläimistä ja koko luonnosta. Suomen luontoon kuuluvilla eläimillä on oikeus elää ja toteuttaa itseään. Vähimmäisvaatimuksena voidaan kai pitää, että Suomen luontoon kuuluvien eläinlajien ei anneta kuolla sukupuuttoon.

Sudet tapettiin sukupuuttoon lähes kaikissa Länsi-Euroopan maissa 1800-luvulla. Myös Suomessa olisi käynyt näin ilman yhteyttä Venäjälle. 1900-luvun lopun ympäristöliikkeen ansiosta susikannan lasku onnistuttiin pysäyttämään. Se saatiin jopa nousemaan muutaman kymmenen vuoden aikana. Kymmenen viime vuoden aikana kanta on vuoroin pienentynyt, vuoroin kasvanut. Nyt se on noin 220 yksilöä.

Myös suurpetoihin kuuluva ahma voidaan luokitella uhanalaiseksi. Ahmoja arvioidaan olevan noin 250. Karhujen määrä on kasvanut, ja tilannetta voidaan pitää jopa hyvänä.

Viimeiseen sataan vuoteen susi ei ole tappanut ihmistä Suomessa, mutta kannan kasvaessa tämä riski on tietenkin olemassa niillä alueilla, joilla susia esiintyy. Ahmaa ei pidetä riskinä ihmiselle. Karhu on tappanut muutaman ihmisen 50 viime vuoden aikana.

Asiantuntijoiden mukaan nykyinen susi- ja ahmamäärä on liian pieni geneettisen perimän säilyttämiseksi terveenä. Millä keinoilla geneettisesti terveen kannan turvaaminen olisi mahdollista ottaen huomioon riskit ihmisille ja kotieläimille?

Mielestäni joitakin nykyisistä luonnonsuojelualueista voisi laajentaa kaikkien villieläinten suojelualueiksi. Näillä alueilla kaikki Suomen pedot mukaan lukien susi, ahma ja karhu voisivat elää vapaasti ja saalistaa ilman kilpailua metsästäjien kanssa. Kaikkien eläinten metsästäminen olisi suojelualueella kielletty.

Eläinten suojelualueeseen voisi kuulua myös valtion talousmetsiä. Näin alueen perustaminen ei lisäisi valtion kustannuksia. Alueen ulkopuolella noudatettaisiin samoja metsästyssääntöjä kuin muuallakin.

Sopiva alue voisi aluksi olla muutaman tuhannen neliökilometrin suuruinen. Tieteelliseltä kannalta olisi mielenkiintoista seurata eri eläinlajien kannan kehitystä tilanteessa, jossa ihminen ei puutu luonnon kulkuun.

Björn Forss

eläkeläinen, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat