Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Espoo kestävän kehityksen mallikaupunki?

Jos Esbogårdin louhoshanke toteutuu, melua, pölyä ja tärinää on luvassa aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan asti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuoreen tutkimuksen mukaan Espoo on kestävän kehityksen ykköskaupunki Euroopassa. Espoo on ensimmäisenä kaupunkina mukana Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa (Sitoumus 2050), jota johtaa Suomen valtioneuvosto.

Sitoumuksen ja Espoo-tarinan eli strategian mukaan ”Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa”.

Esbogård Ab, Espoon kartano, suunnittelee Kauklahden ja Ämmässuon väliselle alueelle louhosta. Louhinnan jälkeen alue toimisi maanläjitysalueena. Hanke on maa-aineslupavaiheessa. Lupaa haetaan kymmeneksi vuodeksi.

Louhintaa ja murskausta tehtäisiin vuoden ympäri. Murskauslaitoksen toiminta-aika olisi arkisin kello 7–22. Kallion porausta olisi arkisin kello 7–21 ja louheen rikotusta arkisin kello 8–18. Räjäytyksiä olisi 2–5 kertaa viikossa kello 8–18. Kuljetuksia ja kuormauksia olisi arkisin kello 6–22 ja satunnaisesti myös lauantaisin kello 7–18.

Jos hanke toteutuu, melua, pölyä ja tärinää on siis luvassa aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan asti.

Vaikka Esbogård hakee nyt maa-aineslupaa pienemmälle alueelle kuin mitä se alun perin suunnitteli, haitat ympäristölle ja lähistön asukkaille eivät ole vähentyneet. Se, että hankealueen lähellä on kaatopaikka ja Kulmakorven louhos, ei oikeuta uusien maa-alueiden valtaamista samankaltaiselle toiminnalle.

Eniten hankkeesta kärsisivät Fagerängin hevostila hankkeen länsipuolella ja asukkaat Halujärven lähellä. Fageräng joutuisi lopettamaan toimintansa, sillä hevosia ei voi pitää niin lähellä räjäytyksiä. Eikä se herkkua olisi ihmisillekään. Kulmakorven asukkaiden kokemusten mukaan pöly-, melu- ja tärinähaitat leviävät paljon laajemmalle kuin ympäristövaikutusselostuksissa on arvioitu.

Hanke toisi mukanaan ison lisäyksen dieselkäyttöisten rekkojen ralliin. Liikenne on yksi Espoon suurimpia kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajia. Espoo haluaa Sitoumus 2050 -lupauksensa mukaan edistää vähäpäästöisiä teknologioita liikenteessä. Rekkaralli ei vähentäisi kasvihuonekaasupäästöjä, päinvastoin.

Tarvitaanko Espoossa lisää kiviainesta niin paljon, että se vaatisi uuden louhoksen? Mielestämme ei. Teiden rakentamisessa Espoo on jo osoittanut olevansa edelläkävijä, sillä Espoo pyrkii lisäämään jo kerran käytetyn asfalttirouheen osuutta uuden asfaltin valmistamisessa. Nyt osuus on noin puolet. Myös rakennusmateriaaleja voidaan kierrättää nykyistä enemmän.

Espoo voisi olla edelläkävijä myös puurakentamisessa. Puutalot aiheuttavat koko elinkaarensa aikana huomattavasti vähemmän ilmasto- ja ympäristöhaittoja kuin vastaavat betonista, teräksestä tai tiilestä rakennetut talot.

Vetoamme kaupungin päättäjiin: ei uusia louhoksia Espooseen. Espoo-tarina ei saa jäädä pelkäksi sanahelinäksi, jonka joutuisimme hylkäämään heti alkumetreillä kymmeniä vuosia ennen vuotta 2050.

Virpi Aho

Espoo

Maria Mäkinen

Fageräng, Espoo

Sekä 11 muuta

espoolaista ratsastajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat