Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kataisen hallitus ei tiukentanut perheenyhdistämissäännöksiä

Perheenyhdistämishakemukset vähenivät vuosina 2011–2014 selvästi edellisellä hallituskaudella tehtyjen tiukennusten seurauksena.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 7.6.) väitettiin virheellisesti Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kiristäneen perheenyhdistämiskäytäntöjä. Viime hallituskaudella perheenyhdistämissäännöksiin ei tehty muutoksia. Toimin tuolloin maahanmuutosta vastaavana ministerinä.

Sen sijaan edellisen hallituskauden (2007–2011) lopulla tehtiin maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) johdolla monia tiukentavia lainmuutoksia: laajennettiin toimeentuloedellytyksiä, muutettiin alaikäisyyden arviointiajankohta lupaprosessin alusta loppuun ja otettiin käyttöön biometriset tunnisteet sekä poistettiin perheenkokoajan vireillepano-oikeus.

Sisäministerinä teetin vuonna 2013 perheenyhdistämisten lainsäädäntötarpeista selvityksen ja 2014 säädösmuutoksista vaikutusarvioinnin, joka osoitti tiukennusten vähentäneen kansainvälistä suojelua saavien perheenyhdistämishakemuksia vuoden 2011 tasosta alle kolmannekseen. Kun vuonna 2011 hakemuksia jätettiin 2014 kappaletta, vuonna 2013 niitä oli enää 594. Johtopäätös oli, että lainsäädäntömme oli jo tiukka, eikä kiristämiseen ollut tarvetta.

Olikin yllättävää, että perheenyhdistämisten tiukennustarve nousi niin voimakkaasti esille maahanmuuttopoliittisessa keskustelussa viime eduskuntavaaleissa.

Perheenyhdistämissäädösten ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten tavoite on suojella perhe-elämää, lasten oikeutta isään ja äitiin. Perheenyhdistämisen rajoittaminen on hyväksyttävää vain, jos perhe-elämä voi toteutua jossain muussa maassa. Lapsen etu on otettava aina huomioon.

Inhimillisesti kohtuuttomia tilanteita syntyy, jos perheenyhdistämissäännöksiä tiukennetaan hallituksen nyt esittämällä tavalla.

Päivi Räsänen

kansanedustaja (kd)

sisäministeri vuosina 2011–2015

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat