Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallisen sopimisen lisäämistä on jatkettava

Kilpailukykysopimuksen syntyessä otettiin askel eteenpäin, mutta vielä pidemmälle pitää päästä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Menestyäkseen ja työllistääkseen suomalaisia yrityksen on oltava ketterä. Työsuhteen ehdoista on voitava sopia työpaikoilla mahdollisimman laajasti. Tämä edellyttää muutoksia niin työelämän lainsäädännössä kuin työehtosopimuksissa. Kun hallitus ei ollut valmis säätämään lailla paikallisen sopimisen vähimmäisaluetta, asiassa oli edettävä työehtosopimusteitse.

Keskusjärjestöt sopivat kilpailukykysopimuksessa paikallisen sopimisen etenemisen tavoitteista. Niiden toteuttaminen jäi liittokohtaisten neuvottelujen varaan. EK:n jäsenliittojen mukaan 94 prosenttia yksityisen puolen työntekijöistä on sellaisten työehtosopimusten piirissä, joissa paikallista sopimista saatiin edistettyä.

Erityisen tärkeää oli, että työajan pidennys 24 tunnilla päätettiin toteuttaa paikallisesti hyvin laajasti. Peräti 54 prosenttia yksityisen puolen työntekijöistä on tämän järjestelyn piirissä.

Paikallisen sopimisen todellista etenemistä voidaan arvioida vasta, kun saadaan kokemukseen perustuvaa tietoa siitä, kuinka laajasti sitä oikeasti käytetään työpaikoilla. Kilpailukykysopimuksen perusteella työehtosopimuksiin kuitenkin lisättiin paikallisen sopimisen mahdollisuuksia.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (HS Mielipide 5.6.) kritisoi paikallisen sopimisen etenemistä monellakin eri perusteella. Olen samaa mieltä paikallisen sopimisen edistämisen tarpeellisuudesta. EK on yhdessä Suomen Yrittäjien kanssa ajanut paikallisen sopimisen lisäämistä yhtäläisesti kaikille suomalaisille yrityksille – niin järjestäytyneille kuin järjestäytymättömillekin.

Nyt otettiin askel eteenpäin, mutta vielä pidemmälle pitää päästä. Siksi työn paikallisen sopimisen eteen on jatkuttava. Sitä on tarkoitus jatkaa liittokohtaisella työmarkkinakierroksella syksyllä 2017.

En kuitenkaan ymmärrä Pentikäisen kielteistä suhtautumista nyt saavutettuihin asioihin. Paikallinen sopiminen eteni ja olisi voinut edetä vielä huomattavasti enemmän, jos Suomen Yrittäjät olisi hyväksynyt hallituksen esityksen paikallisen sopimisen lisäämiseksi myös järjestäytymättömissä yrityksissä. Se olisi merkinnyt nykytilanteeseen nähden selkeää parannusta.

Ilkka Oksala

johtaja

Elinkeinoelämän keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat